Obaveza za budućnost
210

Konjic dobio certifikat "sigurna zajednica"

FENA
Načelniku Općine Konjic Emiru Bubalu, na ceremoniji u zgradi općine, danas je uručen certifikat "Konjic sigurna zajednica“, čime je potvrđeno članstvo ovoga grada u mreži evropskih sigurnih zajednica u koju je Konjic prvi u BiH uključen 1986. i ponovo 2006. godine.

Uručenju certifikata prethodio je jednogodišnji monitoring stanja sigurnosti, tj. inventura ostvarenih zadataka koju su proveli predstavnici Karolinskog instituta Svjetske zdravstvene organizacije iz Štokholma, Evropskog centra za certifikaciju i koordinatori za implementaciju projekta evropske mreže sigurnih zajednica za jugoistočnu Evropu.

Osim načelnika sa saradnicima, svečanosti su, kao predstavnici Evropskog centra za certifikaciju prisustvovali Leif Svanstrom, Guldbrand Skjorenberg i koordinatori projekta evropske mreže sigurnih zajednica za jugoistočnu Evropu Arif Smajkić i Aida Rudić.

Načelnik Općine Emir Bubalo izrazio je zahvalnost gostima i saradnicima na uspješno obavljenom poslu recertifikacije općine Konjic kao sigurne zajednice te govorio o planovima daljnjeg ukupnog i posebno razvoja sigurnosti svih stanovnika u svim segmentima života.

Leif Svanstrom s Karolinskog instituta iz Štokholma, rekao je: "Ova općina je primjer kako se brine o globalnim i lokalnim sistemima sigurnosti u najširem smislu, ovo je vrlo dobar model ostalim zajednicama u svijetu, ali i velika obaveza i izazov za Konjic u budućnosti".

Članovi svjetske mreže sigurnih zajednica do sada su postale ukupno 272 lokalne zajednice iz 49 zemalja, iz BiH osim Konjica član je Banja Luka, a iz regije Novi Sad, Bački Petrovac i Varaždin.