U posjeti Konjičkom klubu Basquil
0

Konj je životinja krda i on poštuje onog ko ga može zaštititi

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevskom kantonu postoji pet konjičkih klubova, jedan od njih je i Basquil, koji postoji od 2001. godine. Od samog osnivanja u ovom klubu bilježe velike uspjehe, kako na poslovnom, tako i na sportskom planu.

U prelijepom prirodnom okruženju u naselju Miševići, nedaleko od Sarajeva, smješten je Basquil, jedan od najtrofejnijih i u svijetu najpriznatijih bh. konjičkih klubova. Svakodnevno bračni par Emina i Jasmin Kazazović uče mlade ljude kako jahati i pravilno se odnositi prema konjima. U Klubu smo zatekli Ajlu i Dinu Mandžo čija je ljubav prema konjima, kako kažu, neizmjerna.

"U budućnosti želimo postati džokeji. Do sada smo imali nekoliko časova i mnogo toga smo naučili ovdje", kaže Ajla.

Ljubav iz djetinjstva

Kako nam je rekao Jasmin Kazazović, priča o druženju sa konjima počela je prije rata, u nekadašnjem Konjičkom klubu Sarajevo, u kojem su zajedno trenirali on i njegova supruga Emina. Ratni period nije uspio prekinuti neizmjernu ljubav koju bračni par gaji prema ovom plemenitom sportu.

Već 2001. godine Jasmin i Emina osnovali su danas u svijetu veoma prepoznatljiv konjički klub.

"Trenutno imamo šest konja i više od stotinu aktivnih učenika. Vlasnici smo Silverstara, najbržeg konja u Bosni i Hercegovini, koji je 2007. godine osvojio trostruku krunu", kaže na početku našeg razgovora Emina Kazazović, po zanimanju veterinarka.

Kroz razgovor nam je pojasnila kako konj u svakom trenutku zna šta se od njega očekuje.

"Konj je životinja krda i on poštuje onog ko ga može zaštititi. Kod konja nema sile", pojašnjava Emina.

Njen suprug, također veterinar, je prvi i najtrofejniji bh. reprezentativac u olimpijskoj disciplini konjičkog sporta - preponsko jahanje i prvi licencirani instruktor konjičkog sporta u našoj zemlji.

Veća zainteresovanost za ovaj sport

"Pored osnovne obuke jahanja, koja se izvodi u pješčanom manježu, zainteresovani jahači mogu isprobati jahanje kroz netaknutu prirodu, udisati svjež zrak i slušati cvrkut ptica. Oni malo odvažniji mogu isprobati zadovoljstvo preskakanja prepona, kao i dresurnog jahanja. Najuporniji se mogu okušati i na takmičenjima", kaže Jasmin.

Do sada je kroz njihov klub prošlo oko 400 jahača, od djece do profesionalaca.

"U odnosu na period prije rata, mislim da sada kod ljudi vlada veća zainteresovanost za konjički sport. Sve što zaradimo od ovog posla ulažemo u konje i Klub", kaže Jasmin kojeg je sada već davne 1996. godine Britanski konjički savez licencirao za instruktora konjičkog sporta u BiH.

U Basquilu možete vidjeti pravog bosanskog brdskog konja, lipicanera, engleskog punokrvnog konja korištenog za snimanje filmova kao što su Go West, Nebo iznad krajolika, Čudan pazar te za mnoge dokumentarce.