BiH
27

Kongres SDP-a: Kandidati za predsjednika iznijeli svoje programe, slijedi glasanje

Piše: E. Gorinjac
Mirko Pejanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kandidati za predsjednika SDP-a, njih pet, Besima Borić, Svetozar Pudarić, Mirko Pejanović, Selim Bešlagić i Nermin Nikšić, obratili su se večeras Kongresu partije predstavljajući svoj program i svoju viziju djelovanja SDP-a u narednom periodu.

Mirko Pejanović je kazao kako ovaj Kongres nije uslijedio samo zbog izbornog kraha stranke, već i zbog dužeg perioda krize razvoja i djelovanja SDP-a, kao stranke ljevice.

Ocijenio je kako je izborni krah SDP-a prouzrokovalo više faktora, kao što su, na prvom mjestu, nezadovoljstvo građana ukupnim socijalnim stanjem u državi potom su, kaže, građani kaznili SDP-a zbog odluka vrha stranke da mijenja koalicione partnere u proteklom mandatu te "akumulacija stranačkih funkcija i funkcija u izvršnoj vlasti u istim osobama".

"Bazične organizacije SDP-a su bile pasivizirane i bez redovne komunikacije sa rukovodstvom SDP-a", Pejanovićeva je ocjena.

Osim toga, kazao je da je uzrok izbornom krahu i "medijska izloacija SDP-a". Takva "izolacija" je i krivica rukovodstva stranke koje nije uspostavilo komunikaciju s medijima radi afirmacije pozitivnih rezultata koje je stranka napravila, a bilo ih je, smatra Pejanović.

Njegova je ocjena da je rukovodstvo stranke trebalo podnijeti ostavku nakon izbornog kraha iz moralnih razloga. pojesanio je i zašto je prihvatio kandidaturu za predsjednika.

"Želim svoje znanje, iskustvo i energiju u jednogodišnjem periodu posvetiti unutarnjoj konsolidaciji, demokratizaciji procesa odlučivanja u SDP-u, povratku povjerenja u rukovodstvo stranke, podizanju povjerenja demokratske javnosti u programske ciljeve i akciju SDP-a", rekao je, između ostalog, Pejanović.

Delegatima na Kongresu se obratio i još uvijek aktuelni premijer Federacije i kandidat za predsjednika partije Nermin Nikšić. Istaknuo je da Kongres treba donijeti odluke koje su puno važnijeg značaja od budućnosti SDP-a.

"Kongres odlučuje zapravo o tome hoće li u BiH opstati ideja jedinstva, progresa, ideja jedne normalne i po svačijoj mjeri skrojene Bosne i Hercegovine. Takve BiH ne može biti bez SDP-a", rekao je.

Njegova je ocjena da je prvi zadatak novog rukovodstva konsolidacija partije, aključni zadaci novog rukovodstva u narednih devet mjeseci, prema Nikšićevom mišljenju su:

"Provesti reviziju članstva i osigurati jedinstvo SDP-a, modernizirati organiziranje i djelovanje SDP-a, otvoriti partiju novim ljudima, maksimalno pojačati rad na terenu i novi SDP praviti od baze ka vrhu, vraćanje povjerenja unutar članstva, vraćanje povjerenja simpatizera i šire javnosti u SDP, izmjena Statuta, uvođenje unutarstranačkih izbora i osiguravanje i uvođenje prava da članovi biraju organe partije", kazao je Nikšić.

Svetozar Pudarić je tokom svog izlaganja kazao da su na Kongres došli svi sa istim ciljem, da SDP nakon Kongresa bude jači.

"Na ovom Kongresu pokazujemo da smo se digli, da smo sposobni da odredimo pravac, izaberemo one za koje smatramo da će najbolje odgovoriti tom zadatku i krenemo u susret svemu što nas čeka na njenom putu ka savremenom, uključujućem, sekularnom, građanskom društvu, a BiH određuje kao državu zasnovanu na principima ZAVNOBIH-a, najboljim tekovinama naših tradicionalnih vrijednosti i demokratskim iskustvima i pravim stečevinama evropskih integracija", rekao je Pudarić.

On je također kazao kako je potrebno napraviti tačnu evidenciju članstva SDP-a.

"Danas počinjemo novu etapu na našem putu do ostvarenja naših programskih opredjeljenja, do naše BiH po mjeri čovjeka", kazao je tokom svog izlaganja Pudarić.

Kandidatkinja za predsjednicu stranke Besima Borić je kazala da je ovo trenutak kada treba iskreno i kritički sagledati situaciju u kojoj se stranka nalazi, preispitati zašto se SDP nalazi tu gdje jeste i zašto tu partiju kritikuju sa svih strana.

"Ovakav trenutak je za nas prilika za katarzu, za unutarnje pročišćenje iz kojeg ćemo izaći preobraženi. Za takvu transformaciju nam je potrebna volja, snaga i otvorenost. Ja vjerujem da uprkos svim poteškoćama i negativnim pojavama unutar SDP-a mi to možemo, jer sam ubijeđena da svi mi želimo biti dio moderne i progresivne političke organizacije koja živi ono što uči", kazala je Borić.

Navela je i to da je potrebna jasna vizija socijaldemokracije u BiH te za nju biti lider znači biti prvi među jednakima. Podcrtala je da je ujedinjenje ljevice dobra opcija, ali da ono mora biti pripremljeno na ideološkim, idejnim i programskim motivima.

Selim Bešlagić, kako se i očekivalo, uputio je kritike na račun predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije. Kazao je i to da mu je zadovoljstvo što je prisutan, ali i da se "među nas uvukla sumnja".

"Oni koji su doveli do ovoga u SDP-u ne bi trebali biti u kriznom rukovodstvu partije u ovih godinu dana do redovnog Kongresa. Ja ne želim biti lider, već jedan od onih koji će pronaći put da ovoj zemlji vratimo Socijaldemokratsku partiju. Nisu ovu partiju stvarali ni Bešlagić, ni Borić, ni Pudarić, ni Nikšić, ni Pejanović, već svi mi zajedno. Ovdje je potrebno da zamolimo sve one koji su napustili SDP da se vrate i da pomognu u demokratizaciji SDP-a, a ona se ogleda kroz Statut. treba ići nakon promjene Statuta na izbore u osnovnim i kantonalnim organizacijama. U februaru kada su bili protesti ja sam imao utisak da smo mi partija u legali. Također, u Statut moramo uvrstiti i opciju ostavke kao moralni čin na svim nivoima i na svim funkcijama unutar partijskog sistema", rekao je Bešlagić.

Dodao je da nije samo Lagumdžija kriv za krah SDP-a, već da i on snosi krivicu što rukovodstvo SDP-a nije još žešće kritikovao.

"Ovo danas nije izbor onih koji žele ostati na funkciji, već onih koji žele konsolidaciju unutar SDP-a", poručio je.

Bešlagić je pozvao i pravosudne i istražne institucije u državi da procesuiraju "sve što nađu da treba u SDP-u, ali da ne sude SDP-u".

Kada je u pitanju ujedinjavanje ljevice u BiH, kazao je da to podržava, ali na ideološkom principu. Za ujedinjavanje sa Unijom socijaldemokrata (USD) je kazao da je prihvatljivo, ali da bi se Kongres te stranke također trebao izjasniti o ujedinjavanju ove dvije stranke.