BiH
0

Konferencija za novinare Komisije o civilnim žrtvama rata

FENA
Predstavnici Komisije Općine Tuzla o civilnim žrtvama rata 1992 - 1995. godine zatražili su prijem u Tužiteljstvo BiH, zatim kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i predstavnika Haškog tribunala Matiasa Helmana, zbog neprocesuiranja onih koji su počinili zločin nad tuzlanskim civilima.

Oni su na današnjoj konferenciji u Tuzli upozorili na činjenicu da se dvanaest godina čeka da se objelodani istina o masakru počinjenom 25. svibnja 1995. godine na Kapiji. Dvanaest godine bola i tuge predugo je, a nitko još nije odgovarao za 71-og ubijenog civila na Kapiji i 220 ranjenih.

Nitko nije procesuiran za ubijene i ranjene civile Tuzle od 1992. do kraja 1995. godine. Za to odgovornost snose, smatraju članovi Komisije, Županijsko i Državno tužiteljstvo.

Kako je danas rečeno, obitelji i roditelji ubijenih i ranjenih civila Tuzle dugo su čekali nadajući se da će Županijsko tužiteljstvo i razna udruženja građana pokrenuti tužbe i ubrzati proces procesuiranja krivaca, međutim kako do toga nije došlo, članovi komisije, roditelji i obitelji ubijenih civila riješili su da sudjeluju u pritiscima i da ubrzaju postupak kažnjavanja zlikovaca.

Komisija je već ostvarila konkretnu suradnju sa Fondacijom za istinu, pravdu i pomirenje Općine Tuzla, zatim sa Županijskom odvjetničkom komorom, s kojom će usporedo pripremati i pojedinačne tužbe za svakog ubijenog i ranjenog civila grada Tuzle.

Kako bi se došlo do točnih podataka, urađen je obrazac za civilne žrtve rata 1992-1995 godine koji će popuniti članovi obitelji ubijenih. O vremenu i mjestu gdje će biti popunjavanje obrazaca porodice će biti obaviještene.