BiH
0

Konferencija u Sarajevu: Osnažena žena znači osnaženo društvo

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Međunarodna konferencija o temi "Osnaživanje žena civilnog društva Mediterana“ završena je danas u Sarajevu potpisivanjem Sarajevske deklaracije zemalja Mediteranske inicijative.

Cilj održavanja dvodnevne konferencije u kojoj su učestvovale predstavnice 16 zemalja, bio je povezivanje i ojačavanje žena Mediterana i jačanje civilnog sektora.

Deklaraciju su potpisale direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Doa Abdelaal, članica odbora Život žena po iskamskim zakonima iz Egipta, Stana Božović, državna tajnica za ravnopravnost spolova pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Annisa Naqrachim predsjednica ANSFR-a iz maroka, Intisa Azzuzi, članica odbora Madinaty iz Libije, Nadia Ait Zai, osnivačica Centra za informisanje i dokumentovanje prava djece i žena CIDDEF iz Alžira, Najla Abbes, suosnivačica League of Tunisian women Woters iz Tunisa.

"Želimo da podijelimo naše iskustvo sa državama sjeverne Afrike i Mediterana. Tako da će se naše koleginice iz medireanskih država priključiti Sarajevskoj deklaraciji", kazala je na završnoj konfernciji za medije direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Pojasnila je da se ova Deklaracija, koja je već poptisana između zemalja regiona, odnosi na saradnju vezanu za perspektivu gender ravnopravnost i razvojne strategije, ravnopravnost u obrazovanju i novim tehnologijama, u politikama i donošenju odluka, borba protiv nasilja, mir i sigurnost, kultura i mediji, zdravlje, to su oblasti u kojima će sarađivati sa koleginicama.

Na konferenciji je prihvaćena i ideja o uspostavljanju neformalne mreže država Balkana i sjeverne Afrike.

Nada Drobnjak je naglasila da početkom 21. vijeka žene iz regiona iz institucionalnih mehanizama su sarađivale i pozivale se na istu zajedničku historiji i iskustva, i treba da udruže snage kako bi zajedno jače i bolje krenule naprijed i kako bi žene u regionu uspjele da povećaju nivo saznanja svojih ljudskih prava i kako bi dostigli društvo u kome je rodna ravnopravnost sasvim prirodna.

"Danas nakon osam godina tu su i prijateljice Mediterana, jer regioni jesu u stvari dio svijeta u kome žene još uvijek nemaju jednaka prava i iskustvo naše dobre saradnje želimo da prenesemo na naše prijateljice iz Medirerana. Osnažena žena znači osnaženo društvo, znači demokratsko društvo", kazala je Drobnjak.

Abdelaal, Naqrachi i Ait Zai su izrazile zadovoljstvo prisustvovatnjem na dvodnevnoj konferenciji, jer tako imaju mogućnost udružiti se sa ženskim aktivistima iz zemalja Balkana i drugim zemljama iz regije Mediterana, te da zajedno mogu učiniti puno za dobrobit žena, a to će omogućiti i Sarajevska deklaracija.

Božović je naglasila da će Sarajevska deklaracija stvoriti regionalni mehanizam i tijelo koje će raditi na unapređenju rodne ravnopravnosti u svim segmentima, te iako je ona zadužena za rodnu ravnopravnost u Srbiji, ne može biti sretna ako žene u svijetu pate, a „važno je da uradimo na kompletnom prosperitetu žena kako u našim državama i regije tako i globalno“.

"Ova Deklaracija predstavlja veliki iskorak, s obzirom da su do sada konferencije obično završavale preporukama, a Deklaracija će donijeti konkretnu odgovornost prema akcijama u budućnosti", kazala je Intisar Azzuzi iz Libije.

Najla Abbes iz Tunisa polaže velike nade u Deklaracija koja će omogućiti bolju saradnju, jer Tunis ima veliku potrebu za pomoći kako bi se borili za ženska prava.

"Ono što je veliki teret za jednu osobu, kada se više ljudi udruži postaje lagano kao pero", tuniska je poslovica i te završne riječi su bile moto potpisivanja sarajevske Deklaracije.

Prvi korak "mediteranske inicijative“ je umrežavanje i razvijanje akcionih planova s posebnim fokusom na sjevernu Afriku i na tome će zajedno raditi u zavisnosti od potreba žena sjeverne Afrike.

Konferenciju je organizirala Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u partnerstvu s Centrom za transatlantske odnose John Hopkins Univerziteta iz Washingtona i Američko-bosanskom fondacijom, u okviru programa "Mediteranska inicijativa“.