BiH
11

Konferencija "Put BiH ka COP21": Nije kasno za zajednički angažman

Anadolija
Claire Bodonyi (Foto: Klix.ba)
Claire Bodonyi (Foto: Klix.ba)
Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini (BiH) u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Američkim Univerzitetom i Ujedinjenim nacijama organizovala je danas Konferenciju "Put BiH ka COP21" o klimatskim promjenama u BiH, doprinosu države smanjenju emisije ugljendioksida, kao i ekonomskim i životnim izazovima i prilikama.

Cilj Konferencije o klimi COP21 u Parizu, planirane za od 30. novembra do 11. decembra, je usvajanje globalnog sporazuma koji će postaviti okvir za tranziciju ka društvima i ekonomijama sa niskim udjelom ugljendioksida, a koja su spremna da se suoče sa klimatskim promjenama, odnosno da nastoje smanjiti emisiju stakleničkih gasova, javlja Anadolu Agency.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodony istakla je kako nedavni teroristički napadi u Parizu, u kojima je poginulo 130 osoba, nisu doveli u pitanje održavanje Konferencije.

"Na Konferenciji u Parizu će sve zemlje svijeta govoriti o budućnosti planete Zemlje. Govorit će se o našoj budućnosti i budućnosti naših unuka. Promjena klime podrazumijeva promjenu stila života", upozorila je Bodony i dodala kako će se na Konferenciji u Parizu govoriti o četiri tačke, o sporazumu koji će morati sve zemlje poštovati, o nacionalnim doprinosima, agendi rješenja i pitanju plaćanja energetske tranzicije.

"Do danas, 169 zemalja se obavezalo na smanjenje emisije stakleničkih gasova. To je dokaz volje da rade na promjenama", kazala je Bodony naglasivši kako je cilj konferencije dati preporuke zemljama koje će morati biti usvojene.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, Senad Opraščić, direktor sektora za energiju i okoliš iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS), prije uvodnih obraćanja, izrazili su ambasadorici Bodony saučešće povodom terorističkih napada u Parizu.

"Govorimo o utjecaju klimatskih promjena na sve ljude. Sve je veći broj poplava, o čemu se BiH prošle godine i uvjerila. Klimatske promjene ugrožavaju opstanak na planeti. Ljudi direktno i neposredno ubrzavaju klimatske promjene. Ali nije kasno da djelujemo zajedno radi čišće budućnosti", kazala je Cormack i navela primjer fuzijske energije kao jednog od ekoloških rješenja globalnog problema.

Ambasadorica je istakla spremnost Ambasade SAD da pomogne institucijama u BiH kako bi došlo do smanjenja emisije štetnih gasova.

"Dogovor u Parizu se može postići ukoliko budemo mudri i ukoliko budemo radili zajedno", poručila je Cormack.

Oprašćić je pohvalio francusku vladu na trudu koji je uložila nakon nemilih događaja u Parizu, koji ipak nisu utjecali na održavanje Konferencije COP21. On je upozorio na problem nestanka pitke vode i izloženosti planete toplotnim valovima.

Golić je podsjetila na poplave i suše u proteklih nekoliko godina koje su uzrokovale velike i nenadoknadive ljudske žrtve, kao i materijalnu štetu od dvije milijarde eura, nastalu nakon proteklih poplava koje su pogodile BiH. Golić je poručila da ujedinjen svijet može pobijediti svako zlo.