BiH
0

Konferencija pedijatara: Svako dijete mora imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu

FENA
(Foto: FENA)
Udruženje pedijatara BiH u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i UNICEF-om okupilo je danas u Sarajevu predstavnike struke i nadležnih organa koji su razgovarali o položaju pedijatrijske struke kod nas, ranoj detekciji poremećaja rasta i razvoja djece te intervenciji u tom smislu.

Predsjednik Udruženja pedijatara BiH Željko Rončević istaknuo je Feni značaj okupljanja predstavnika ministarstva zdravstva, zavoda za javno zdravstvo i struke radi razgovora o tim značajnim temama te izrazio očekivanja da će se iznaći rješenja povoljna za razvoj zdravstvene službe u zaštiti zdravlja djece.

Kaže da su pedijatri iz više razloga nezadovoljni položajem, smatraju da su preopterećeni, ali i to da postoji razlika ovisno od teritorije na kojoj su angažirani.

"Ima ruralnih sredina gdje pedijatara nema ili su angažirani periodično. Stoga, za zdravstvenu zaštitu djece moramo iznaći najbolji način kojim bismo obuhvatili djecu s područja cijele FBiH. Nijedno dijete ne možemo ostaviti bez adekvatne zdravstvene zaštite ili da se ne prepoznaju poremećaji rasta i razvoja već u ranoj fazi života", naglašava. Zastupljenost pedijatara prema ukupnom broju stanovništva kod nas odgovara sredini evropskog prosjeka, a s obzirom na stopu ulaganja u zdravstvo stanje je prilično zadovoljavajuće među država regije.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera naglašava da zakon omogućava sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu djece, a omogućeno je da svi domovi zdravlja mogu organizirati centre za majku i dijete i/li pedijatrijske službe.

"Ipak, prema zvaničnoj statistici, nemamo dovoljan broj pedijatara, odnosno najviše pedijatara je pred penziju. Stoga upozoravamo kantonalna ministarstva zdravstva, koja planiraju specijalizacije da vode računa o tome", kazala je.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a u BiH Anna Riatti naglasila je da je pravilan rast i razvoj djece prioritet te međunarodne organizacije pa i države BiH, ali i primijetila da ipak postoje neke praznine u sistemu, kako u zakonodavstvu tako i u dijelu koji se odnosi na pružanje usluga.

Kaže da je u istraživanju UNICEF-a u regiji 2013. godine primijećen nizak nivo pristupa ranoj procjeni stanja koja se odnose na kašnjenje u razvoju djece, neophodnost da se medicinski model pristupa djeci s poteškoćama pretvori u socijalni model odnosno da se razgovara o tome šta djeca mogu umjesto šta ne mogu uraditi, te ukazala na tzv. defektološki pristup.

"Primjećujemo da se u BiH sve više stavlja fokus na te tri stvari. Prvenstveno za to čestitam pedijatrima, ljudima koji to rade svaki dan", kazala je.

Osvrnula se i na, kako je kazala, opadajući trend obuhvaćenosti djece imunizacijom djece u BiH posebno Roma i pozvala sudionike današnjeg skupa da se uključe i tako doprinesu kreiranju strategije o tome kako raditi da bi se situacija unaprijedila.

U okviru dvodnevne konferencije zvaničnog naziva “"Pedijatrija – Izazovi i mogućnosti s fokusom na ranu detekciju i intervenciju" dodijeljeni su certifikati za 26 profesionalaca koji su prošli obuku iz Osnovnog programa za rano prepoznavanje odstupanja od tipičnog razvoja djece do 18 godina, a Udruženje pedijatara BiH održat će skupštinu na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo i određeno mjesto za održavanje kongresa pedijatara.