Sarajevo
0

Konferencija o zahtjevima BH patriota o budućem državnom uređenju BiH

FENA
Sejfudin Tokić
Sejfudin Tokić
Inicijativa "BH Patrioti" organizirala je danas u Sarajevu konferenciju po nazivom "Zahtjevi patriota o budućem državnom uređenju BiH" radi definiranja konkretnih aktivnosti na provođenju novog državnog uređenja BiH.

Skup predstavlja kontinuitet djelovanja ove grupacije, koje je formulirano zahtjevima o budućem uređenju BiH. Ovom dokumentu je dosad podršku dalo više od 200 univerzitetskih profesora, uglednih političkih, kulturnih i javnih radnika.

Jedan od inicijatora zahtjeva "BH Patriota" Sejfudin Tokić kazao je da je trenutna situacija takva da aktuelni politički predstavnici patriota ne zadovoljavaju minimum jedinstva, kao ni postojanje vizija koja bi omogućila osiguranje stabilnosti, evropske i evroatlantske perspektive, te eliminiranje iz ustavnog sistema svega što je proisteklo zločinom etničkog čišćenja i genocida.

Vizija "BH Patriota" je, objašnjava Tokić, da BiH u svoj ustavnopravni sistem ugradi sve neophodno iz evropskih standarda i standarda NATO-a.

To podrazumijeva drastičnu promjenu postojećeg ustava, uklanjanje svih etno-teritorijalnih blokada te funkcionalnost države koja neće biti garantirana nikakvim međunarodnim protektoratom, nego njezinim institucijama.

Tokić također smatra neodrživom RS, onako kako je sada zasnovana, odnosno "na punom kontinuitetu Karadžićeve RS".

Kako naglašavaju "BH Patrioti", njihovi zahtjevi predstavljaju minimum ispod kojeg ne bi smio ići nijedan političar koji bude razgovarao uime patriota o budućem državnom uređenju BiH.

Tokić ističe da učesnici konferencije nemaju namjeru razgovarati o aktuelnim dogovorima vodećih bh. političkih lidera u vezi s promjenama ustava, navodeći "da ove izjave i dogovori ne predstavljaju taj stepen ozbiljnosti da bi danas o njima raspravljali".

Jedan od članova ove inicijative Edhem Bičakčić je ustvrdio da je angažman vodećih političkih partija na pitanju budućeg ustavnog uređenja BiH slabo vidljiv.

"Aktivne političke uloge u uređenju ovog stanja nema i to su ocjene EU i Vijeća Evrope, a i kod izbora novog visokog predstavnika to je top tema razgovora", izjavio je Bičakčić.

On je naveo da "BH Patrioti" kroz ovu političku aktivnost također žele vratiti fokus Amerike na Balkan i BiH, kako bi došlo do brže integracije naše zemlje u Evropu.

"BH Patrioti" pojašnjavaju da je ideja da ova grupacija kontinuirano djeluje i bude isključivo vezana za državno uređenje BiH.

Zasad ne namjeravaju formirati političku partiju, ali ukoliko se ne ostvare ideje državnog uređenja BiH zasnovane u njihovim zahtjevima, ne isključuju mogućnost da djeluje i u drugim oblicima.

Nakon konferencije članovi ove grupacije najavljuju pristupanje nizu aktivnosti, koje treba da osiguraju najširu podršku njihovim zahtjevima. Među tim aktivnostima je i prikupljanje potpisa podrške građana.

Očekuju da će dobiti više od 100.000 potpisa građana, čime će biti osigurana plebiscitarna podrška ovom minimumu zahtjeva o budućem državnom uređenju.