BiH
0

Konferencija o procesuiranju ratnih zločina u BiH

FENA
U nastavku konferencije "Procesuiranje ratnih zločina u BiH - dostignuća i izazovi" upriličene u Sarajevu razmatrana su praktična pitanja u vezi s primjenom novog krivičnog zakonodavstva, na državnom i entitetskom nivou, te dosadašnje iskustvo u pogledu prijenosa predmeta i dokaza Haškog tribunala (ICTY).

Istovremeno, sudionici skupa, koji je okupio više od 120 predstavnika sudskih i tužiteljskih institucija iz BiH, analizirali su sudsku praksu u oblasti procesuiranja ratnih zločina s aspekta primjene Evropske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći.

Kako je u izjavi za FENU pojasnila šef UNDP-ovog pravnog programa Alma Dedić, posebna pažnja tokom današnje sesije posvećena je pitanjima ujednačavanja sudske prakse u procesuiranju ratnih zločina u BiH, te identificiranju ključnih pitanja koja će se razmatrati u sklopu programa entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja.

Sudionici konferencije ukazali su na neophodnost izrade jedinstvene i sveobuhvatne strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, te na potrebu bolje zaštite svjedoka i uopće unapređenje tehničke potpore procesu tranzicije pravde.

Istaknuto je kako na entitetskom nivou, odnosno u sklopu kantonalnih (u FBiH) i okružnih sudova (u RS) još nisu uspostavljena posebna odjeljenja za ratne zločine.

Obim obaveza koje u pogledu procesuiranja ratnih zločina stoje pred pravosudnim organima u BiH ilustriran je podatkom o prijavama koje su dosad podnesene protiv 13.000 osumnjičenih za ratne zločine počinjene u BiH.

Samo u okviru bh. Tužiteljstva dosad je pokrenuto 86 istraga protiv 245 osumnjičenih za ratne zločine.

Konferenciju posvećenu rekapitulaciji i valorizaciji dosadašnjih iskustava u procesuiranju ratnih zločina u BiH organizirao je UNDP u BiH u saradnji s entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužitelja i uz potporu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.