BiH
14

Konferencija o prekograničnom kriminalitetu na Fakultetu za kriminalistiku

Klix.ba
Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu u organizaciji sa Centrom za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu, održava se dvodnevna naučna konferencija o prekograničnom kriminalitetu

Korupcija i postkonfliktna rekonstrukcija, korupcija u biznisu, organizovani kriminal u post ratnom Kosovu, prekogranične kriminalne aktivnosti u BiH su neke od tema o kojima će se razgovarati iduća dva dana.

"Svakodnevno radimo na tome da naši studenti završe Fakultet spremni i pripremljeni za borbu protiv najmodernijih oblika kriminaliteta. Jako puno značaja pridajemo ovakvim konferencijama, jer upravo sa razmjenom iskustava sa kolegama iz Evrope i Amerike, naši profesori i osobe iz sigurnosnog sektora mogu jako puno naučiti ne samo o metodama s kojima se susrećemo svakodnevno, već i trendovima koji nam tek dolaze" kazao je za Klix.ba, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, prof. dr. Nedžad Korajlić.

Ova konferencija okuplja istražvače i naučne radnike iz 14 zemalja Evrope i Amerike. Pored toga, ona okuplja mlade I iskusne istraživače te kombinuje istrazivače koji rade u naučnim institucijama I one koji se pitanjima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bave na svakodnevnoj osnovi, dakle praktičare.

"Ove godine, na konferenciji ce biti predstavljeni rezultati najaktuelnijih istraživanja u oblasti transnacionalnog organizovanog kriminala, ekokomskog kriminala I korupcije. Kako se radi o pitanima od izuzetnog značaja za BiH, nadamo se da ce rezultati konferencije biti od koristi vlastima u BiH, kako bi svoje aktivnosti u suprotstavljanju najsavremenijim oblicima kriminala uskladile sa najnovijim trendovima. Ponosan sam što smo uspjeli dovesti neke od najznačajnijih i najutjecajnijih naučnika u ovoj oblasti, kao sto su Petrus van Duyne (Holandija), Klaus von Lampe (USA/Njemacka), Tom Vander Beken (Belgija), Georgios Antonopoulos (UK/Grcka). Mladi naučnici iz BIH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Italije i Ukrajine će imati od koga naučiti i nadam se da će u svojim državama znati primijeniti ovdje usvojena znanja i ideje", kazao nam je profesor sa ovog Fakulteta i jedan od organizatora konferencije dr. Almir Maljević