27. novembra u Sarajevu
0

Konferencija o pravima djeteta u BiH i regionu

Sarajevo-x.com
Evropska asocijacija studenata prava u BiH organizuje regionalnu konferenciju "Položaj i primjena Konvencije o pravima djeteta u BiH i regionu", koja će biti održana u Sarajevu od 24. do 27. novembra 2011. godine za 90 učesnika iz svih šest bivših jugoslavenskih republika.

Otvaranje konferencije će biti upriličeno u prostorijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Plavoj sali. Predavanja i radionice će biti održane u salama hotela Evropa, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Opštine Centar.
Poučeni iskustvom kolega širom Evrope, a imajući u vidu visok nivo obrazovanja i rada studenata prava u pravnim sistemima Evropske unije, mreža ELSA ex-Yu je odlučila povezati studente regiona, kako bi zajedničkim nastupom popravili trenutnu situaciju i nivo obrazovanja u državama iz kojih dolaze.

Bez obzira na nacionalnu ili religijsku pozadinu, studenti koji su članovi ELSA mreže, odlučili su ciljano iznositi pravne probleme i zajedničkim/komparativnim pristupom, a uz pomoć kvalitetnih predavača, ukazati na moguća rješenja.

Osnovni ciljevi projekta su uvezivanje, osposobljavanje i edukacija studenata prava u BiH i regionu, kristalizacija slike o stanju primjene Konvencije o pravima djeteta u državama bivše Jugoslavije te ukazivanje na probleme i nedostatke u njenoj provedbi.

Krajnji cilj Konferencije je iznalaženje mogućih rješenja za postojeće probleme, koja će u obliku izvještaja biti poslana svim važnijim vladinim i nevladinim organizacijama koje se bave ovom problematikom.

Ovaj izvještaj bit će sastavni dio publikacije koju ELSA BiH planira izdati nakon završetka konferencije. U cilju je i podizanje svijesti o postojanju i važnosti implementacije Konvencije kao instrumenta koji štiti djecu, a samim tim i budućnost naših društava, putem medija i interneta kao osnovnih metoda promocije.

Ideja ex-Yu konferencije je potekla od članova ELSA mreže sa prostora bivše Jugoslavije. Prva konferencija održana je u Novom Sadu 2009. godine.

U 2010. godini konferencija je održana u Ljubljani. Na obje konferencije bilo je po oko 80 stranih učesnika. U Ljubljani su predstavnici nacionalnih grupa potpisali i Deklaraciju o budućoj saradnji u kojoj se navodi potreba još bolje saradnje studenata prava sa prostora bivše Jugoslavije, koja podrazumijeva prije svega kontinuitet ideje ex-Yu konferencije ali i saradnju na drugim projektima i aktivnostima.

Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića u saradnji sa Save the Children, IRZ-om i Global Network of Religions for Children.