BiH
1

Konferencija o medijima: Više raditi na profesionalnim standardima

FENA
Lejla Turčilo
Lejla Turčilo
Međunarodna konferencije "Vjerodostojnost medija: Izazovi globalizacije i specifičnosti regiona" završena je u Sarajevu zaključkom da treba više raditi na osnaživanju javnih servisa u cijelom regionu jer oni trpe najveće pritiske od političkih elita, u ekonomskom smislu, ali i tehnološke pritiske.

Stručnjaci iz oblasti komunikologije i medija iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije i drugi sudionici tog skupa mišljenja su i da novinarska udruženja i fakulteti i druge škole novinarstva kao i mediji, sami po sebi, treba mnogo više da rade na osnaživanju profesionalnih standarda, kao i na istraživanju kakve to medije stanovnici trebaju s obzirom na razvoj tehnologije.

Mišljenje sudionika je da novinari trebaju mnogo više praktičnog rada i iskustva jer se tako najbolje osposobljavaju za profesiju, a na to ih tjeraju i obaveze u redakcijama odnosno kad počnu da rade.

Prodekanesa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i jedan od organizatora konferencije Lejla Turčilo najavila je da će zbornik radova sudionika s konkretnim primjedbama i sugestijama biti objavljen do kraja godine i dostavljen resornim ministarstvima u BiH i državama regiona, studentima novinarstva i fakultetima regiona, te medijima.

"Posebno je bitno taj materijal dostaviti vlasnicima i glavnim i odgovornim urednicima medija jer smo primijetili da se na konferencijama uglavnom okupljaju oni koji izučavaju medije ili novinari. U svemu tome nedostaju vlasnici medija i glavni i odgovorni urednici, kojih se to zapravo najviše i tiče", kazala je prof. Turčilo.

Namjera im je na naredni skup te vrste dovesti i vlasnike i glavne urednike medija da bi čuli i njihovu stranu priče. I na ovu konferenciju organizatori su, kaže Turčilo, pozvali vlasnike i glavne urednike medija, a većina njih obećala je tek da će poslati novinare koji će 'pokriti' taj događaj.

Treću po redu konferenciju organizirao je Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u BiH. Konferencija je povezala tri generacije istraživača komunikacijskih nauka, a tim skupom uspješno je nastavljena suradnja FNP Sarajevo sa srodnim fakultetima univerziteta u regionu i drugim institucijama koje se bave analizom medijskih sadržaja i medijima.