BiH
0

Konferencija o kulturno-historijskom naslijeđu Srebrenice kroz vijekove

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Arheološki muzej "Rimski Municipium“ Skelani-Srebrenica, uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva nauke i tehnologije organizovali su danas u Srebrenici međunarodnu naučnu konferenciju o temi “Kulturno-historijsko naslijeđe Srebrenice kroz vijekove”.

Na ovom skupu predstavljeni su naučni radovi vezani za arheološka otkrića na području općine Srebrenica.

Arheološka istraživanja, obavljena prije tri godine u Skelanima, potvrdila su da se na tom području nalazilo razvijeno antičko naselje. Otkriveni su ostaci arhitekture rimskog grada Municipium Malveziatium s oko 40 metara kvadratnih dobro očuvanih podnih mozaika u ostacima carske palače.

Još su pronađeni ostaci vile rustika i dviju bazilika iz ranohrišćanskog doba, kao i 80 rimskih spomenika te srednjovjekovni stećak.

"Srebrenica je veoma pogodno područje za arheološka istraživanja. Otkrili smo niz nalazišta iz rimskog doba i ona su među najočuvanijim i najznačajnijim na Balkanu“, rekao je mr. Mirko Babić, koji je govorio o temi "Probna arheološka iskopavanja na tri rimska lokaliteta na prostoru Istočnog Osata".

Obratili su se i gosti iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, predstavnici institucija i međunarodnih organizacija i arheolozi iz Srbije i Hrvatske.

O nekropolama stećaka kao dijelu turističke ponude na području općine Srebrenica govorili su direktor Turističke organizacije općine Srebrenica Sead Jahić i kustos u srebreničkom muzeju Senad Đozić.

"Otkriveni arheološki materijal potvrđuje da je ovo područje, svojim prostranstvom i prirodnim bogatstvima privuklo pažnju rimskih i drugih vladara, koji su na razne načine pokušavali da dopru do Srebrenice i tu počnu trgovinu. Cilj nam je da na konferenciji prikažemo Srebrenicu i njen značaj kroz istorijske tokove na cjelokupan razvoj ovog regiona“, rekao je direktor Arheološkog muzeja "Rimski Municipium“ Skelani Srebrenica Dragić Glišić.

Dodao je da je cilj konferencije razvoj kulturnog turizma, koji će uz banjski, upotpuniti turističku ponudu Općine Srebrenica.