BiH
0

Konferencija o izgradnji evropske BiH

FENA
Povodom 15. godišnjice postojanja Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH danas je u Sarajevu organiziralo konferenciju "Izgradnja evropske BiH".

Predsjednik HNV-a Luka Markešić je kazao da žele ponovo istakanuti potrebu izgradnje države BiH kao demokratske, pravne, socijalne i sekularne stvarnosti.

  • Što se tiče sadašnje situacije u kojoj se nalazi BiH, a to je pitanje potrebe integracije naše države u EU, smatramo da je potrebno izvršiti temeljite promjene unutarnjeg uređenja države da bi se omogućio taj doista potrebni ulazak naše države u EU, rakao je Markešić.

Ivo Komšić je rekao da se oni bore za decentralizaciju države, prije svega za očuvanje BiH i decentralizaciju njene vlasti, a ne razgradnju države "kao što to i danas pokušavaju da urade političke elite".

  • Danas ćemo žestoko protestirati protiv sporazuma Čovića, Dodika i Tihića koji pokušavaju nakon toliko godina mira ponovo razgraditi ovu zemlju po etničkim granicama, bez obzira na njihove različite interpretacije. Sva trojica različito interpretiraju Prudski sporazum, ali vjerovati je onome što je Dodik kazao da on neće dozvoliti razgradnju RS-a, a da se Federacija može dijeliti kako god se mi dogovorimo, kazao je Komšić.

Danas ćemo, dodao je, žestoko reagirati na takve političke opcije, igre oko BiH nakon toliko godina, jer "svaka daljnja razgradnja ove zemlje zapravo uništava i njene narode, razara naše društvo i smeta nam, ne možemo ući u EU i ostale potrebne integracije".

Prof. Mirko Pejanović, koji je kao gost prisusvovao na konferenciji, kazao je da BiH i njena integracija u EU i NATO nije samo pitanje Bosanaca i Hercegovaca kao građana, državljana i pripadnika naroda.

  • To je jedno geostrateško političko pitanje, najprije zasnovano Dejtonskim mirovnim rješenjem, a onda produženo ovim procesom integracije. Evropska unija i međunarodne institucije imaju također odgovornost da na ovom prostoru dovrše izgradnju mira i dovrše konsolidaciju demokratskih institucija. To je jedna zajednička odgovornost, smatra Pejanović.