BiH
0

Konferencija o implementaciji presude u slučaju "Sejdić-Finci"

FENA
Fondacija Konrad Adenauer u suradnji s ustavnopravnim komisijama Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 13. oktobra u Sarajevu organizira konferenciju pod nazivom: "Parlamentarna skupština BiH i implementacija presude u predmetu Sejdić/Finci protiv BiH“.

Implementacija presude je jedan od ključnih uvjeta za daljnji napredak BiH ka Evropskoj uniji. Kako bi se proces izmjene Ustava BiH odblokirao u toku je osnivanje Privremene zajedničke komisije oba doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

U saopćenju Fondacije Konrad Adenauer se navodi da formiranje zajedničke komisije predstavlja jedinstvenu mogućnost da se pripreme prijedlozi izmjena i dopuna Ustava i Izbornog zakona BiH.

Glavni cilj konferencije je pružanje mogućnosti bh. parlamentarcima i renomiranim pravnim stručnjacima da diskutiraju o modalitetima implementacije presude.

Učesnici konferencije će biti poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, entitetskih parlamenta, suci ustavnih sudova, predstavnici nevladinih organizacija, univerzitetski profesori te drugi gosti.