BiH
0

Konferencija o borbi protiv diskriminacije u BiH

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović otvorio je danas u Sarajevu Nacionalnu konferenciju "Borba protiv diskriminacije u BiH - strategija i aktivnosti".

Konferencija se odražava u sklopu projekta "Promoviranje antidiskriminacijskih zakona i prakse u BiH" koji implementira Udruženje Vaša prava BiH u partnerstvu s Public Interest Law Institute (PILI), a projekt se odvija u sklopu programa Evropske inicijative za demokraciju i ljudska prava.

Cilj konferencije je pružanje osnove za konstruktivni dijalog o antidiskriminacijskim pravnim reformama koje je iniciralo Vijeće ministara BiH, odnosno o Nacrtu zakona o zabrani diskriminacije BiH, te prezentiranje različitih pogleda kao podršku inicijativama za reformu.

Halilović je u uvodnom obraćanju istaknuo da Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH nedostaju mehanizmi, odnosno zakonska nadležnost za direktno rješavanje pojedinačnih problema građana BiH, a ti su problemi višestruki.

Najčešći razlozi diskriminacije koje su utvrdili u ovom ministarstvu su neadekvatan i neodgovarajući standard rada državnih i javnih službi ili pogrešna primjena zakona.

Poseban problem predstavljaju zakoni koji nisu usaglašeni s međunarodnim standardima iz oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda koje je prihvatila BiH, odnosno postoje nejadnaka zakonska rješenja koja za posljedicu imaju neravnopravan položaj građana BiH, naročito ranjivih skupina.

"Zbog svih identificiranih problema smatramo posebno važnim donošenje kvalitetnog zakona protiv diskriminacije u BiH, kojim je predviđeno uspostavljanje održivog, djelotvornog i efikasnog sistema zaštite individualnih prava bilo kojeg građanina na cijeloj teritoriji BiH", poručio je Halilović.

Predstavnik Delegacije Evropske komisije u BiH Constantino Longares Barrio naglasio je da evropska perspektiva BiH znači da će naša zemlja u vrijeme kada postane kandidat za članstvo u EU morati imati antidiskriminacijske zakone koje sada nema.

On je ohrabrio nadležno ministarstvo da u raspravu o nacrtu antidiskriminacijskog zakona uključi što više učesnika iz raznih oblasti, ali je upozorio da u procesu približavanja EU ključna stvar nije usvajanje zakona, nego njihova implementacija.

Konferencija je okupila službenike iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva pravde BiH, ombudsmene, predstavnike pravosuđa i organizacija civilnog društva kao i drugih partnera projekta, uključujući međunarodne i donatorske organizacije koje podržavaju aktivnosti u borbi protiv diskriminacije u BiH.