Sarajevo
0

Konferencija o aspektima evropskih integracija

SRNA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu u ponedjeljak počinje dvodnevna konferencija o aspektima evropskih integracija BiH koji se odnose na mjeriteljstvo.

Cilj konferencije je da se razmotri aspekt procesa evropskih integracija BiH koji se dotiče mjeriteljstva, budući da ono predstavlja ključnu komponentu kvaliteta, zajedno sa standardizacijom, ocjenivanjem usklađenosti i akreditovanjem.

Konferencija će biti održana u okviru projekat "Jačanje sistema mjeriteljstva u BiH", koji finansira EU.

Prvi dan konferencije biće posvećen prezentovanju komponenti i rezultata ovog projekta EU koji su unaprijedili državno mjeriteljstvo u BiH u smislu zakonodavstva, novog sistema mjeriteljstva i Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Biće predstavljen i projekat regionalne infrastrukture kvaliteta, proveden u okviru pretprisupne pomoći IPA 2008, te održana prezentacija o regionalnoj politici EURAMET i aktivnostima u okviru VELMEC-a. 

Drugog dana konferencije predstavnici nacionalnih instituta za mjeriteljstvo pojedinih novih država članica EU govoriće o svojim iskustvima i ulogama njihovih instituta u priključivanju EU. 

Konferencija će okupiti predstavnike Instituta za mjeriteljstvo BiH, Zavoda za mjeriteljstvo Federacije BiH i Zavoda za standardizaciju i mjeriteljstvo Republike Srpske, imenovanih mjeriteljskih laboratorija i tijela. 
Učestvovaće i predstavnici laboratorija za verifikaciju, laboratorija za kalibraciju i testiranje, tijela za ocjenjivanje usklađenosti za mjerne instrumente, kao i predstavnici vlasti BiH, međunarodnih organizacija, nevladih istraživačkih organizacija i akademskih tijela.