Tuzla
0

Konferencija mladih ekonomista od 19. do 21. marta

FENA
Ekonomski fakultet u Tuzli domaćin je Konferencije mladih ekonomista, koja će se održati od 19. do 21. marta na temu "Financijska kriza u BiH", a organizira je Asocijacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Tim povodom organizatori su održali i press konferenciju na kojoj su novinare upoznali sa osnovnim ciljem organiziranja jednog ovakvog naučnog skupa, njegovim značajem i predavačima na Konferenciji.

"Ideja se rodila sasvim slučajno nakon radnog sastanka svih predstavničkih tijela studenata, odnosno svih unija. Ostala sam malo zatečena informacijom kako na našem univerzitetu nema dovoljno aktivnosti od strane studenata, pa sam na prvom sastanku predložila da napravimo jedno predavanje za naše studente.

Ta ideja vremenom se proširila i tako danas imamo jedan veliki skup s dosta eminentnih predavača koji će svoje znanje i iskustvo iz prakse pokušati prenijeti na sve studente Ekonomije, uključujući naše studente i studente koji će biti naši gosti", kazala je Selma Bajrović, predsjednica Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta.

"Kao najprogresivniji dio populacije studenti svoje nemirenje sa postojećom situacijom provode krajnje racionalno, odnosno ekonomistički. Da bi se suočili s krizom, da bi bili aktivni sudionici poslovne aktivnosti u krizi koja će u BiH očigledno trajati i nakon oficijelnog izlaska iz finansijske krize, pri čemu, dakle, nije dovoljan samo pozitivan sklop znanja koji se dobija planom i programom na ekonomskim fakultetima, studenti žele prije svega imati ono što je najvrednije sa ovog skupa, a to je kritičko razumijevanje krize. Žele razgovarati o tome, žele biti aktivni sudionici teškog vremena koje svi zajedno preživljavamo i, očigledno, podijeliti s nama starijima to teško breme s kojim suočilo se ne samo društvo nego i ekonomska nauka", dodao je dr. sci. Kadrija Hodžić, red. prof. Ekonomskog fakulteta u Tuzli, koji će na Konferenciji mladih ekonomista održati predavanje na temu "Institucionalna i politička zapriječenost izlaza iz krize u BiH".

Predavači na Konferenciji su univerzitetski profesori, poduzetnici, stručnjaci iz prakse, koji su svoj rad posvetili izučavanju ekonomskih pojava i njihovu utjecaja na sve aspekte života.

Osim prof. Kadrije Hodžića, predavanje na Konferenciji održat će i guverner Centralne banke BiH dr. sci. Kemal Kozarić kao i član Upravnog vijeća Centralne banke dr. sci. Željko Šaina.

"Očekujemo da svi oni koji dođu na ovu konferenciju nauče nešto novo, steknu neke nove poglede, razmotre neka nova stanovišta o financijskoj krizi i o samoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Cilj nam je takođe da sa studentima koji dođu u goste ostvarimo pozitivne kontakte i pokušamo ovu konferenciju napraviti tradicionalnim, i to ne samo u Tuzli nego i na drugim ekonomskim fakultetima u Bosni i Hercegovini, pa i šire", kazala je Majda Mujanović, predsjednica skupštine Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta.