EU integracijE
0

Konferencija 'Kako unaprijediti izvršni postupak u BiH?"

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u saradnji s USAID-ovim Projektom za razvoj sektora pravosuđa u BiH organizira danas u Sarajevu konferenciju na temu "Kako unaprijediti izvršni postupak u BiH?".

Konferencija će se odvijati u dva panela na kojima će biti predstavljena komparativna iskustva iz Hrvatske i Slovenije u riješavanju problema zaostalih predmeta i koraci koje je potrebno poduzeti kako bi se pronašlo optimalno rješenje za ovaj problem.

Gost iz Hrvatske, dr. Alan Uzelac, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavit će hrvatska iskustva u postupku izvršenja nespornih tražbina.

Učesnicima konferencije će biti predstavljeni i najnoviji trendovi za efikasniji postupak izvršenja u Evropskoj uniji kroz iskustva iz Slovenije o kojima će govoriti gosti predavači prof. dr. Vesna Rijavec i dr. Tomaž Keresteš a Univerziteta u Mariboru.

U okviru drugog panela razmatrat će se problemi uočeni u primjeni zakona o izvršnom postupku u BiH te eventualne izmjene postupka kojim bi se povećala efikasnost u njegovom provođenju. Gosti predavači u ovom panelu su doc. dr. Meliha Povlakić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Ranka Račić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Konferencija će okupiti brojne učesnike - predstavnike institucija BiH i njenih entiteta kao i Brčko Distrikta BiH, kantonalnih ministarstava pravde, sudije entitetskih, kantonalnih, okružnih, općinskih i osnovnih sudova te predstavnike advokatske i notarske djelatnosti, međunarodnih organizacija, profesore pravnih fakulteta i pravne stručnjake.