Vlada FBiH
0

Konferencija "Giljotina propisa Federacije BiH" 30. jula u Sarajevu

FENA
Konferencija pod nazivom Regulatorna reforma - "Giljotina propisa Federacije BiH“ bit će održana u srijedu, 30. jula ove godine, u zgradi institucija BiH u Sarajevu, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Konferenciju organizira, u saradnji s International Finance Corporation ( IFC), članicom grupe Svjetske banke, premijer FBiH dr. Nedžad Branković.

Cilj je da se razmijene mišljenja, ideje i prijedlozi za brže donošenje novih propisa te izmjenu i ukidanje ranije preuzetih, kao i novih propisa po kojima se postupa u Federaciji, a trenutno ne nude racionalna i adekvatna pravna i ekonomska sistemska rješenja.

Na konferenciji će biti prezentiran Projekt "Giljotina propisa Federacije BiH“ pripreman u saradnji sa Savjetodavnim servisom za svjetske investicije (FIAS), članicom grupe Svjetske banke.

Tzv. "giljotina propisa" je instrument za brzo pregledanje propisa, ukidanje onih koji više nisu potrebni i izmjenu postojećih radi stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, odnosno uklanjanja nepotrebnih i neefikasnih propisa, kao i formalnosti (dozvola i procedura) koje su nepovoljne i opterećuju troškove poslovanja.

Na konferenciji se očekuju izlaganja premijera Brankovića, zatim Margo Thomas, regionalnog program managera FIAS-a, federalnog ministra pravde Feliksa Vidovića, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tiraka, predstavnika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besima Durakovića i gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

Na ovaj skup je pozvano oko 250 učesnika, najviših zvaničnika FBiH, predstavnika oba doma federalnog Parlamenta, najviših pravosudnih institucija FBiH (Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Centar za edukciju sudija i tužilaca), političkih stranaka, kantona i općinskih sudova, međunarodnih organizacija u BiH (OHR, Evropska komisija, Svjetska banka, MMF, USAID, Razvojna agencija Vlade Velike Britanije, Švicarska agencija za razvoj i saradnju), Saveza samostalnih sindikata BiH, Privredne i Obrtničke komore FBiH, Vijeća stranih investicija, Asocijacije i Udruženja poslodavaca FBiH te nevladinih organizacija i udruženja u FBiH, saopćeno je.