BiH
4

Konferencija "Bez granica" u Sarajevu: Kako se osloboditi predrasuda

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Kulturni centar Haus Steinstrasse iz Leipziga u subotu u Sarajevu je održao konferenciju "Bez granica" koja ima za cilj da djeci i omladini iz Bosne i Hercegovine kroz edukativne radionice i kulturne aktivnosti pokaže vrijednosti života bez predrasuda.

Kako su naveli iz Centra ovaj projekt je podrška talentiranoj omladini koja treba da ostvaruje svoje ciljeve i da funkcioniše bez ikakvih ograničenja i predrasuda.

Ulrike Bernard, u ime Centra, je kazala da su projekti ovog tipa od velikog značaja za gradove kao što je Sarajevo jer "ovaj grad treba da postane mjesto mira, pomirenja i razumijevanja među narodima".

"Sarajevo je mjesto značajnih historijskih dešavanja, ovaj grad treba postati mjesto gdje se ljudi svih zemalja, nacija i etničkih grupa mogu sastati ukoliko se njihova vlastita zemlja ne čini pogodnim za sporazumijevanje", kazala je Bernard.

S ovim projektom tim njemačkih i bosanskohercegovačkih umjetnika i pedagoga počeo je Sarajevo da posmatra kao neutralno i otvoreno mjesto susretanja.

U okviru projekta Centar je provodio aktivnosti s djecom na području cijele BiH te im kroz edukativne radionice ukazivao na vrijednost kreativnosti te na problem koji predrasude mogu stvoriti.

"Kreativnost je najveće bogatstvo jednog društva", zaključila je Bernard.