BiH
0

Konfederacija sindikata BiH ne odustaje od nulte stope PDV-a

FENA
U Sarajevu je danas održana 5. Skupština Konfederacije sindikata BiH na kojoj je razmatrano o ekonomsko-socijalnom statusu građana i radnika BiH, dosadašnjim aktivnostima Konfederacije, te programu rada za tekuću godinu.

U tom kontekstu, ocijenjeno je da se predstavnici bh. vlasti „moraju odreći dijela sredstava ostvarenih iz indirektnih poreza“, te da ta sredstva treba usmjeriti na socijalne programe da bi se zaštitio standard građana od stalnih povećanja cijena robe i usluga.

Prema riječima predsjednika Konfederacije sindikata BiH Edhema Bibera od Parlamentarne skupštine BiH će biti zatraženo da ispuni svoje obećanje i uvede nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, štampu, izdavaštvo i još neke artikle.

  • Ovo je izborna godina i mislim da će takva stopa PDV-a biti podržana . U zadnja tri mjeseca došlo je do drastičnog povećanja cijena životnih namirnica, što su, naravno, uslijed političke krize iskoristili trgovci na račun građana, kazao je Biber.

On je istaknuo, kao i predsjednica Sindikata RS-a Ranka Mišić da je takva stopa već podržana i od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Sve tri članice Konfederacije sindikata – Savez samostalnih sindikata BiH, Sindikat RS-a i Sindikat Distrikta Brčko - ocijenili su da je generalno standard građana ugrožen i da je situacija slična u oba bh. entiteta i Distriktu Brčko.

S tim u vezi Ilija Kalajdžič, predsjednik Sindikata Distrikta Brčko, naglasio je da položaj radnika u privredi u Distriktu nije ništa bolji nego u dva bh. entiteta, ali da su možda bolje plaće budžetskih korisnika pa da to stvara bolju sliku o Distriktu.

Na današnjoj Skupštini Konfederacije sindikata BiH izvršena je i redovna rotacija predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Konfederacije.

Tako u narednih godinu dana predsjedavajuća Konfederacije će biti Ranka Mišić, dok će dosadašnji predsjedavajući Edhem Biber biti njen zamjenik.