BiH
0

Koncert povodom Vaskrsa večeras u Domu Oružanih snaga BiH

FENA
Dom OSBiH (Foto: Klix.ba)
Dom OSBiH (Foto: Klix.ba)
Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" organizirat će u četvrtak u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, u saradnji s Ambasadom Republike Bugarske u BiH, svečani koncert u povodu pravoslavnog praznika Vaskrsa.

To će biti prvi vaskršnji koncert u organizaciji "Prosvjete" i bugarske ambasade, koji će gostima ponuditi uživanje u muzičkim izvedbama dviju bugarskih umjetnica.

Na repertoaru koncerta naći će se klavirski ciklus "Slike s izložbe" Modesta Mussorgskog u izvedbi Marije Karakuševe na klaviru, te kompozicije Sergeja Rahmanjinova, Giuseppea Verdija, Lea Delibesa i Jacquesa Offenbacha u izvedbi Plamene Girginove, sopran.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški istaknuo je na nedavnoj konferenciji za medije u Sarajevu da ovo društvo već tri godine organizira različite godišnje koncerte, ali da je ovo prvi u povodu Vaskrsa. Naglasio je da su Oružane snage BiH ustupile dvoranu Doma OSBiH za ovaj povod, te najavio da će poslije koncerta biti upriličeno druženje s gostima.

Savjetnik za kulturu bugarske ambasade Stefan Stratiev ocjenuje dobrim potezom da se uzajaman odnos dviju zemalja slavi na ovakav način - kulturom, te se nada da će posjetioci uživati u ponuđenom programu i izvedbama bugaraskih umjetnica.

"Vjerujem u kvalitet naših izvođenja, a kultura je najbolji put da idemo ka zajedničkoj budućnosti. Nadam se da će organiziranje ovog koncerta postati tradicionalno", kazao je on.

Predsjednik Kulturnog odbora "Prosvjete" Radoslav Marjanović naglasio je da se koncert organizira u okviru obilježavanja 20. godišnjice od četvrte obnove rada "Prosvjete", što će se različitim kulturnim programima proslavljati tokom cijele godine.

"Centralni događaj tog obilježavanja bit će velika izložba slika i skulptura "Naši klasici", koja će biti otvorena u oktobru. Njome će biti obuhvaćeno oko 300 eksponata najznačajnijih srpskih slikara s početka 20. vijeka", zaključio je on.