Baščaršijske noći
3

Koncert duhovne muzike sa hafizom Alilijem i horom "Rejjan"

Klix.ba
U sklopu Festivala Baščaršijske noći u nedjelju, 15. jula nastupit će hafiz Alili sa horom "Rejjan". Na koncertu koji počinje u 21 sat, na Centralnoj pozornici Vijećnica, bit će izveden repertoar duhovne muzike i ilahija.

Glavni imam zagrebački hafiz Aziz ef. Alili diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka. Bio je mujezin Careve džamije i Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a od 1989. do 1993.god. bio je njen imam. Kao hafiz Kur'ana učestvovao je na brojnim svjetskim i evropskim takmičenjima učača Kur'ana (Saudijska Arabija, Iran, Egipat, Turska, Malezija, Hrvatska).

Od 1983.god. je bio član hora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, najpoznatijeg hora ilahija i kasida u Bosni i Hercegovini. Ovaj hor je doživio veliki uspjeh na nastupima na samostalnim koncertima i međunarodnim festivalima, a hafiz Aziz ef. Alili najbolji je njegov solista i najstariji član.

Nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom i učestvovao na međunarodnim festivalima duhovne muzike u Maroku i SAD-u na kojem su bili prisutni, predsjednik i članovi Vlade SAD-a, a povodom obilježavanja četvrte godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Do sada je objavio 14 audio albuma i 3 video kasete. Grupa "Rejjan" je osnovana u ljeto 2005. godine. Način interpretacije ilahija grupe "Rejjan" je jedinstven i na prvi dojam ostavlja bez daha.

Prednost se daje horskom učenju ilahija. Akustični septet orkestar na prepoznatljiv, tradicionalni melodijski način izvodi melodije prožete melosom sa prostora Bosne i Hercegovine. U izvođenju ilahija pribjegava se tekstualnim porukama ilahija i kasida, te se želi se prenijeti poruka, pronaći put do srca vjernika.

Grupa "Rejjan" je uzela učešće na velikim koncertima u BiH koji su održani posljednjih godina.