BiH
0

Konaković: Zadovoljan sam novoizabranim ministrima iz SBB-a

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković zadovoljan je novoizabranim ministrima iz Saveza za bolju budućnost (SBB) te se nada da će se vrlo brzo inkorporirati u rad Vlade KS-a i rasprave o Nacrtu budžeta za 2016. godinu.

Smjenu ministara Demokratske fronte okarakterizirao je kao politički čin na temelju novog koalicionog dogovora SBB-a i SDA.

"Pohvalio sam rad smijenjenih ministre DF-a koji su u proteklih osam mjeseci jako dobro radili svoj posao", kazao je premijer Konaković.

Novoizabrani ministar unutrašnjih poslova KS-a Ismir Jusko istakao je da rad u ovom ministarstvu spada u kategoriju najosjetljivijih poslova.

"Možemo vidjeti da građani imaju manje povjerenja u rad policije, ali garantujem da policija može izvršiti i zahtjevnije zadatke koji su pred njima", pojasnio je.

Jusko je naglasio da će se ovim poslom baviti 24 sata na dan ako je to potrebno te da će učiniti sve kako bi se njegovi poslodavci, što su građani ovog kantona, osjećali sigurno.

Nova ministrica zdravstva Zilha Ademaj istakla je da zdravstvo u KS-u nije na zadovoljavajućem nivou, jer građani izdvajaju velike novce za zdravstveno osiguranje, a nemaju kvalitetu zdravstvenu njegu.

"Uzroci takvih stanja su brojni, a najveći problem je neracionalna organizacija i način finansiranja zdravstvene zaštite", pojasnila je.

Također je dodala da na treba raditi na rješavanju problema, što podrazumijeva sveobuhvatne reforme u zdravstvu.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Amela Dautbegović KS-a nada se da će postići što bolje rezultate te da će učiniti sve da popravi socijalno stanje u KS-u.

Ministar pravde i uprave Mario Nenadić istakao je da će raditi na postizanju vidljivih i konkretnih rezultata koji se tiču reformi.

"Uvjerio sam se da reforme u BiH polovične, jer nismo došli do cilja kojem svi težimo, a to je nulta stopa tolerancije na korupciju i dostupnost javne uprave svima pod jednakim uslovima", pojasnio je.

Ministar kulture i sporta Mirvad Kurić smatra da su institucije u njegovom resoru stabilne, ali da im treba uspostaviti uređeniji sistem.

  • Možemo biti regionalni i kulturni centar regiona, a trebamo nagraditi i mlade ljude koji nas redovno obraduju nekim zlatom - poručio je novi ministar Kurić.