BiH
1

Konaković: Vlada KS stvarat će povoljan ambijent za strana ulaganja

FENA
Ekonomska saradnja Republike Slovenije i Kantona Sarajevo (KS) i realizacija projekata slovenske razvojne pomoći, tema je o kojoj su danas razgovarali premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković i Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Iztok Grmek.

"Ekonomska saradnja između BiH i Slovenije na godišnjem nivou iznosi oko milijardu eura i, za razliku od odnosa sa drugim zemaljama, naša privredna razmjena je skoro uravnotežena", naglasio je Grmek te naveo da je posebno izražena u oblastima farmaceutske industrije i proizvodnje i prodaje bijele tehnike.

Istakao je da KS ima posebno mjesto u tom pogledu jer je sjedište svih značajnijih kompanija koje sarađuju sa firmama iz Slovenije te da ima izvjesnih poteškoća, ali da ih velike kompanije uspješno prevazilaze.

Konaković je istakao da Vlada KS daje prednost bh. firmama i proizvođačima, ali da u isto vrijeme stvara povoljan ambijent za strana ulaganja, uključujući i slovenska.

"Turizam je oblast koja daje najviše mogućnosti za buduća ulaganja i Vlada KS će učiniti sve da to i omogući", kazao je Konaković, dok je Grmek pohvalio kapacitete planina Bjelašnice i Jahorine.

Konaković je informirao Grmeka da je obavio razgovor s predstavnicima slovenske firme "Pulsat Global Capital" koja je predstavila softvere za efikasniji model upravljanja javnom rasvjetom i naglasio da je Vlada KS spremna primijeniti neka slovenska uspješna rješenja za uređenje oblasti komunalne privrede.

Grmek je obavijestio Konakovića da je u okviru realizacije projekata razvojne pomoći Slovenija osigurala 300.000 KM za nabavku sportskih rekvizita za opremanje sportske dvorane u Novom Sarajevu. Ovom prilikom, razgovarali su i o pripremama za njeno otvaranje u koje će se uključiti i KS.

"Košarkaški ljetni kamp braće Dragić spreman je sredstvima razvojne pomoći finansirati boravak četvoro mladih bh. košarkaša iz kategorije pionira na slovenskoj Rogli", ponudio je ambasador Grmek te zamolio Konakovića da se, kao aktuelni predsjednik Košarkaškog saveza BiH, aktivno uključi i u ovu aktivnost, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.