BiH
0

Konaković: Usklađivanje upisne politike s potrebama tržišta rada jedan od akcenata

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Usklađivanje upisne politike u srednjim školama i na fakultetima s potrebama tržišta rada jedan je od akcenata nove Vlade Kantona Sarajevo kao dugoročni proces u domenu politike zapošljavanja i unapređenja mjera u toj oblasti.

To je, između ostalog, izjavio kantonalni premijer Elmedin Konaković tokom panel diskusije koju su danas u Sarajevu organizirali kantonalna Služba za zapošljavanje, Fondacija "Hastor" i Program "Prilika plus" radi procjene efikasnosti dosadašnjih mjera (zapošljavanja) i njihovog mogućeg unapređenja.

Željeni cilj je smanjenje nezaposlenosti u Kantonu.

Premijer Konaković najavljuje i „davanje prostora“ zdravom dijelu privrede za rasterećenije djelovanje i za uvjete generiranja mogućih novih radnih mjesta te uspostavu revolving fondova za poticaj malim privrednicima.

Direktor Igor Kamočaji rekao je novinarima da sadašnja kantonalna služba za zapošljavanje ulaže velike napore u namjeri da dosadašnji loš imidž te i sličnih ustanova bude zamijenjen poželjnijom, osnovnom ulogom koordinatora u kvalitetnom zapošljavanju, kao i da glavni partner u tom procesu treba da bude Vlada od koje očekuju podršku u projektima.

Uime organizatora panel diskusije, Kamočaji je kazao da Služba za zapošljavanje u posljednjih godinu i po praktikuje ovakve susrete čiji su učesnici i poslodavci jer oni implementiraju politike zapošljavanja, ali i drugi partneri kao što su određena ministarstva, privredne i obrtničke komore kantonalnog i federalnog nivoa te Prosvjetno-pedagoški zavod. Služba želi koordinaciju svih subjekata, naglašava direktor.

Mjere za poticaj zapošljavanja realizirane u prošloj godini su sufinansiranje pripravnika s visokom, višom, srednjom i KV stručnom spremom, programi javnih radova te sufinansirano samozapošljavanje.

Realizirani su i programi iz prethodne, 2013. godine, kao što su sufinansiranje samozapošljavanja 800 plus, zatim obučavanje, prekvalifikacija i dokvalifikacija nezaposlenih osoba te program sufinansiranja srednjoškolskog obrazovanja.

Kantonalna služba je u 2014. godini za aktivne mjere zapošljavanja izdvojila 5.750.000 KM.

U suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, na području Sarajevskog kantona je realizirala i projekte sufinansiranja zapošljavanja, među njima "Prvo radno iskustvo" i "Prilika za sve".