BiH
135

Konaković: Tri ključna problema u KS-u bili su psi lutalice, gradski prijevoz i grijanje

FENA
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) danas su razmatrali predloženi rebalans budžeta KS za 2015. godinu u iznosu od 690.022.000 KM.

S obzirom da su rebalansom budžeta predviđene uštede, zastupnici su primijetili da nisu povećane plate i doprinosi u osnovnim školama u kojima je povećan broj učenika, a da su ostale iste plate i doprinosi za škole u kojima je smanjen broj učenika.

Također su istakli važnost razvojnih politika, a rebalansom nije predviđeno dovoljno sredstava za te namjene.

Zastupnik Muhamed Kozadra je ukazao na milionske deficite koji su nastajali od 1990. godine, naglasivši da je spreman zastupnicima predočiti sve materijale o tome.

Zastupnik Zvonko Marić je zamjerio Vladi KS da podupire "nelegalni" sindikat osnovnog obrazovanja u KS Saudina Sivre, istaknuvši da on pritom ubire i dodatna stredstva putem članarine.

Odgovarajući na brojne kritike i pitanja zastupnika, premijer KS Elmedin Konaković je odlučio da na sva pitanja pojedinačno odgovori.

"Današnje neusvajanje rebalansa znači da neće biti novih upošljavanja u MUP-u, neće biti pomoći Kantonalnom tužilaštvu, novih uposlenika Uprave za inspekcijske poslove, neće biti novih vodomjera, besplatnog osiguranja utakmica, a ni za boračku populaciju neće biti sredstava", kazao je Konaković.

Također je naveo da neusvajanjem ovog rebalansa neće biti dječijeg doplatka niti će biti riješeno grijanje.

"Tri ključna problema u KS-u bili su psi lutalice, gradski prijevoz i grijanje", rekao je Konaković, istovremeno odgovarajući na konstataciju zastupnika Slaviše Šućura da Vlada KS nije ništa uradila.

Također je naglasio da je reforma obrazovanja predviđena u ekspozeu, ali da svi to moraju kontrolisati, te je predložio da i sami zastupnici učestvuju u tim reformama.

Za premijera Konakovića je kontrola sopstvenih prihoda početak ulaska u trezor akademske zajednice. Upozorio je da neusvajanjem rebalansa budžeta neće moći biti isplaćena sredstva budžetskim korisnicima.

"Stanovnik KS vrijedi dva puta više jer proizvodi pet puta više, udar na taj dio ekonomije znači kolaps Kantona Sarajeva", rekao je Konaković.

Odgovarajući zastupnici Segmedini Srni Bajramović koja je kazala da Vlada KS nastavila sa lošim navikama, premijer Konaković je kazao da to nisu loše navike Vlade KS, nego da su to zakonske odredbe, jer "Vlada predlaže zakone, a vi ih donosite", kazao je on.