BiH
109

Konaković: Slijedi smjena menadžmenta, Nadzornog i Upravnog odbora ZZO KS-a

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas nisu usvojili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo za 2014. godinu.

Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da neusvajanje ovog izvještaja znači smjenu članova Nadzornog i Upravnog odbora ZZO.

Istakao je da je dijagnosticirano jako loše stanje u Zavodu iz nekoliko razloga.

"Kao prvo, Finansijski plan je napravljen na devet strana, zatim metodologija nije u skladu sa zakonom te anomalije u troškovima", objasnio je.

Također je naglasio da je prva opaska vezano za troškove bila dosta skuplja stručna služba od planirane, veći rashodi za vanjske saradnje i veliki troškovi u komisijama što je u suprotnosti politikama Vlade KS-a koja se zalaže za uštede.

Dodao je da u Finansijskom planu postoje tačke pod nazivom „nepomenute usluge i dadžbine od 1.700.000 KM što je predstavljalo alarm.

"Situacija u Zavodu nije nimalo dobra i odlučili smo se na ono što su naše zakonske mogućnosti, a to je da amandmanski djelujemo na taj plan te ga vratili na izvršenje 2014. godine", podsjetio je premijer KS-a.

Nakon toga, dodao je, počele su izmišljene priče kako je Vlada KS-a osporila borcima da se liječe te spremila otkaze za 1.700 uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo, što "nema veze sa zdravom pameću“.

Istakao je da se od tog dana bave preciznom analizom situacije u Zavodu te da su naišli na niz zakonskih i ekonomskih nepravilnosti.

"Stanje nije onakvo kakvo bio trebalo biti, a zdravstvene usluge su dosta limitirane obzirom na novac koji dajemo Zavodu", rekao je Konaković.

Naglasio je da se Zavod kreditno zadužuje svake godine čime prikriva pozitivno poslovanje, što ne poznaje ni jedna ekonomija.

"Konstatovali smo da je Zavod poslovao u gubitku oko 1.500.000 KM u posljednjoj godini", dodao je.

Konaković je podsjetio da ni izvještaj o radu Upravnog odbora nisu dobili na vrijeme, niti ikakve akte u zakonskim rokovima te da su pokušavali „silom“ oduzimati dokumente od Zavoda koji je odgovoran Vladi KS-a.

Dodao je da su i poslanici u Skupštini KS-a pokazali šta misle o radu Zavoda.

"Očekuju nas vrlo hrabri potezi u reorganizaciji zdravstvenog sistema koji ima jasni priliv novca", poručio je Konaković.

Naveo je da je poslao inspekciju rada u Zavod u čijem se nalazu navodi da direktor Kenan Crnkić nije imenovan u skladu sa zakonom, jer nije pronađena dokumentacija o ispunjavanju uslova tog radnog mjesta, već samo radna knjižica.

"Prema izjavi prisutnih, iz Zavoda su kazali da se ta dokumentacija nalazi u Vladi KS-a, ali toga nema ovdje", objasnio je premijer KS-a.