BiH
4

Konaković: Sarajevo je prepuno povratnika u krivična djela

FENA
Rebalansom budžeta Kantona Sarajevo pokazat ćemo opredijeljenost da ekonomski i administrativno pomognemo rad Tužilaštva KS-a - kazao je danas u Sarajevu premijer KS-a Elmedin Konaković.

Izjavio je to nakon sastanka s ministrom pravde KS-a Enverom Smajkanom i glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS-a Dalidom Burzić.

"Ni izvršna ni zakonodavna vlast nisu do sada imali razumijevanja da popune broj tužilaca i naprave bolje uslove za rad Tužilaštva" objasnio je premijer.

Dodao je da mu je poznato pod kakvim uvjetima radi Tužilaštvo,a kojem istovremeno postavljaju velike zahtjeve i očekuju konkretne rezultate, a koji se tiču sankcija i odgovornosti osoba koji su KS doveli u ovakvu situaciju.

Naglasio je da Skupština i Vlada KS-a u proteklom mandatu nisu bili zadovoljni izvještajima Tužilaštva posebno u sferi privrednog kriminala, a za koje niko nije odgovarao.

"Činjenica da je Sarajevo prepuno povratnika u krivična djela pokazuje da sistem ima anomalije, ali taj problem moramo sagledati šire", naglasio je.

Ministar pravde KS-a Enver Smajkan naveo je najveće probleme koje ima Tužilaštvo, a to su broj neriješenih predmeta, nepopunjenost radnih mjesta i problem finansiranja.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS-a Dalida Burzić istakla je da u radu imaju dva prioriteta, a to je smanjenje broja predmeta i rad na privrednom i organizovanom kriminalu.

Između ostalog, naglasila je problem nedostatka 20 tužilaca koji su potrebni ovom tužilaštvu i bez kojih neće moći mnogo toga uraditi.