BiH
20

Konaković: Popravimo stanje u KS, ostavimo animozitete po strani

Piše: Er. M.
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas se obratio zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo koji bi mu u toku današnje prve radne sjednice trebali izglasati povjerenje.

Konaković je kazao da je zadatak Vlade Kantona Sarajevo da zaustavi erozije i pokrene procese u dijelu privrede, posebno u nekoliko njenih grana kao što su turizam, metalska industrija i IT sektor.

"Pokazatelji kažu da su ova tri sektora jedini dio ovog privrednog ambijenta koji u godišnjem nivou u Kantonu Sarajevo bilježi porast u zapošljavanju“, kazao je Konaković.

On je rekao da će jedan od bitnih segmenata Vlade Kantona Sarajevo biti i zaštita domaćih kompanija i proizvoda, te stvaranje ambijenta za njihov razvoj, pozicioniranje i olakšavanje plasmana njihovih proizvoda.

Konaković je kazao i da ih očekuje rasprava o famoznom Zakonu o raspodijeli javnih prihoda na nivou Federacije BiH i da je bitno da nastave proces koji će ovaj zakon dovesti u realne okvire koji se koriste u cijelom svijetu.

"Ne smijemo dozvoliti da Sarajevo, koje na jedinstven račun trezora uplaćuje četvrtinu sredstava, cirka 1,3 milijardi, a da u raspodijeli dobije nazad samo 5 posto od ukupne sume, cirka 220 miliona“, rekao je Konaković.

On je pozvao poziciju i opoziciju da kvalitetnim prijedlozima popravljaju stanje u društvu, a da političke animozitete svi zajedno ostave po strani. Dodao je i da će Vlada biti jednako otvorena prema svim političkim subjektima i zastupnicima isto kao što će bez razlike zaustavljati sve negativne procese bez obzira na to ko ih vodi.

"Od nas se očekuje da prekinemo praksu političkih prepucavanja i ličnih interesa, jer to nije donijelo ništa dobro građanima BiH“, kazao je Konaković.

Dodao je i da početak priče o pozitivnim reformama mora krenuti iz Vlade Kantona Sarajevo, ličnim primjerima premijera i resornih ministara i to u dijelu racionalizacije ušteda i transparentnosti u radu.