Sutra sjednica
13

Konaković: Podnijet ćemo prijave protiv onih koji su radili nezakonito

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo koji čine novu skupštinsku većinu ukazali su danas na pres-konferenciji na štetnost politike rastrošnosti i nezakonitosti koji vodi "odlazeća" Vlada Kantona Sarajevo.

Sadašnjoj Vladi u KS-u nepovjerenje su izglasalo 18 zastupnika i to sedam iz SDA, četiri iz Stranke za BiH (SBiH), po jedan zastupnik iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i Bosanske stranke (BOSS) te samostalni zastupnici Enes Zeković, Mira Jurić i Hanka Vajzović.

Za mandatara novog saziva Vlade predložen je Suad Zeljković (SDA) koji je zastupnicima u Skupštini KS-a uputio prijedlog sastava nove Vlade KS-a, o kojoj bi se trebali izjašnjavati 21. novembra.

U izjavi za Agenciju FENA predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS-a Elmedin Konaković potvrdio je da je nakon konsultacija nove skupštinske većine i nekoliko dokumenata zaključeno da Vlada KS-a krši skupštinski zaključak u kojem je navedeno da u periodu od kada joj je izglasano nepovjerenje ne bi trebala donositi kapitalne i suštinske odluke nego se baviti zakonom propisanim obavezama.

Na pres-konferenciji na kojoj su bili i samostalni zastupnik Enes Zeković, te zastupnici Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i Bosanske stranke (BOSS) Damir Čardžić i Esed Radeljaš rečeno je da Vlada na sjednicama imenuje ili razrješava članove nadzornih i upravnih odbora, kao i dekane fakulteta.

Istaknuto je da Vlada troši budžetska sredstava koja nisu dozvoljena, a prema preciziranom skupštinskom zaključku. Skupštinske zastupnike informirali su organi uprave, javne ustanove i fakulteti o nezakonitom procesu održavanja sjednica upravih odbora izvan institucija.

Podsjećajući na niz zaključaka i primjedbi o organizaciji u policijskim tijelima, Konaković kaže da je za sutrašnju sjednicu Vlade Kantona Sarajevo predložen Pravilnik o organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a.

Sve ovo, smatraju zastupnici, imat će dalekosežne posljedice, a poslali su i poruku da će sve nezakonito donijete odluke staviti van snage kada nova Vlada zauzme svoje pozicije, upozoravajući da će protiv onih koji su radili nezakonito insistirati na podnošenju krivičnih prijava.

Na kraju, Konaković je precizirao da je Vlada KS-a nakon izglasavanja nepovjerenja trebala prema ustavu i zakonu podnijeti ostavku ali to nije učinila, a samim tim Vlada nedozvoljeno troši budžetska sredstva.