BiH
55

Konaković o Jusufraniću: Slučaj GRAS je znakovit početak obračuna sa kriminalom

Piše: I. P.
Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor bivšem direktoru GRAS-a Ibrahimu Jusufraniću i njegovom saradniku Branislavu Petroviću, oglasio se premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Podsjećamo, njima je pritvor određen nakon što su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, a Konaković tvrdi da je trenutna vlada zajedno s Pravobranilaštvom KS pokazala šta misli o slučaju GRAS djelovanjem u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Mi ne utječemo na rad Tužilaštva ni sudova, ali smo tražili od njih pokretanje slučajeva privrednog kriminala koji su vidljivi golim okom. Tražili smo ozbiljniji odnos prema GRAS-u zbog niza nejasnoća, a imali smo i dio učešća u samom procesu na osnovu papira i dokumentacija koje smo poslali iz Pravobranilaštva", rekao je Konaković za Klix.ba.

Konaković tvrdi da je sve rezultiralo ozbiljnom istragom i početkom procedure koja je bila skoro zatvorena i misli da je riječ o pokazatelju kako se Vlada hvata u borbu s privrednim kriminalom čak i u slučajevima o kojima su ljudi mislili da su gotovi.

"Ovo je prvi postupak od onih na kojima ćemo insistirati, uključujući i slučaj Bosnalijek. Tražili smo još neke i prikupljamo dokumentaciju za njih. GRAS je znakovit početak ozbiljnog obračuna s privrednim kriminalom. U periodu od posljednjih 5-6 godina, broj slučajeva privrednog kriminala u državnim firmama bio je nula. Sada imamo nekoliko ozbiljnih istraga i time pokazujemo da ćemo sve one koji su nanijeli štetu Kantonu Sarajevo prijavljivati Tužilaštvu", zaključio je Konaković.