BiH
40

Konaković: Nijedna stranka nije dostavila prijedlog za mandatara Vlade KS

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Do danas nijedna stranka nije dostavila nijedno ime kao prijedlog za mandatara nove Vlade Kantona Sarajevo - kazao je novinarima u pauzi zasjedanja Skupštine KS-a Elmedin Konaković (SDA).

Pojašnjava da po procedurama ime mandatara treba dobiti predsjedavajuća Skupštine KS-a, a taj prijedlog zatim bude zvanično proslijeđen u skupštinsku proceduru, u kojoj učešće ima i Komisija za izbor i imenovanja.

"Stava sam da bi bilo logično da svi koji su upućivali kako nešto ne valja u Kantonu Sarajevo pod okriljem SDA sada izađu barem s prijedlogom i obrazlože ga. Čekamo da vidimo da li postoji dovoljno ozbiljna institucija, organ, politička partija ili parlamentarna grupa koja eventualno ima nekih rješenja. Ukoliko ih ne bude, SDA će ponuditi prijedlog rješenja", kazao je.

Nada se da neće dugo trajati trenutni status quo, uzrokovan nizom faktora. Jedan od bitnih su, kazao je, potpuno dezorijentirani zahtjevi plenuma koji predstavljaju ozbiljan i jedini "mikrofon" građana, dok su drugi ozbiljni glas sindikati koji ukazuju na puno ozbiljnije i realnije probleme u društvu.

Konaković podvlači da plenum zasad nije artikulirao nijedan ozbiljan zahtjev, izuzev uopćenih ili više političkih zahtjeva u sferi zastupničkih primanja, koje je nazvao vrlo šturo i nekvalitetno definiranim.

"S plenuma su tražili smanjenje plaća na način da nosiocima najvećih javnih funkcija u KS-u prosječna plaća iznosi nivo dva kantonalna prosjeka plata. U tom slučaju moja bi plata bila veća za 123 KM. Nismo prihvatili taj zahtjev, već je Komisija za izbor i imenovanja iskoristila nadležnosti te jednoglasno smanjila plaću zastupnicima Skupštine KS-a za 20 posto, što iznosi oko 450 do 550 KM niže plaće odmah po donošenju te odluke", potcrtao je.

Podsjetio je da je trenutna Vlada KS-a u tehničkom mandatu te da u skladu sa situacijom ulaže veliki napor da sistem funkcioniše.

"Ali od nje ne možemo očekivati set revolucionarnih mjera, koje se moraju u što skorijem periodu donijeti, a odnose se na tendere, javne nabavke i privatizaciju", zaključo je Konaković.