BiH
1k

Konaković: Ne bojimo se smjene, nećemo posustati pred moćnicima ma iz kojih stranaka bili

Piše: N. Novalić
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon što je Fahrudin Pecikoza napustio Klub zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, vladajuća koalicija tehnički nema parlamentarnu većinu. Premijer KS Elmedin Konaković za Klix.ba kaže da vjeruje kako vlada na čijem je čelu ima potpunu podršku Skupštine KS, ali i da prihvata mogućnost da neko skupi 18 potpisa i imenuje novu vladu.

"Više puta sam govorio da ova vlada iza sebe ima apsolutnu većinu i mi smo u protekloj godini zanemarili tu matematiku. Ovdje su se i opozicija i vlast utrkivale ko će bolje raditi nudeći kvalitetne prijedloge. Imali smo jako dobrih prijedloga iz opozicije koje smo mi prihvatali, budžet su podržali skoro svi zastupnici, kao i finansijski plan. Tek smo sada vidjeli da formalno, tehnički, nemamo većinu", kaže Konaković za Klix.ba.

Ipak, dodaje da je primjetna određena promjene u raspoloženju u Skupštini KS kada se radi o Vladi KS.

"Nekada Vladu KS kritikuju i zastupnici vladajućih stranaka, a ovdje imamo slučaj da je klub napustio član stranke koja je dio koalicije. Mislim da Skupština KS i dalje ima pozitivan odnos prema Vladi KS, daleko smo još od situacije kakvu smo imali prethodne četiri godine, kada je svaka ruka značila većinu, jednu ministarsku poziciju, kada smo imali ucjene. To su stvari koje su mnogo koštale KS, imali smo jedno stanje potpune anarhije, a osnovni razlog za takvo stanje je što su pojedinci svojim glasovima trgovali pozicijama. Ovo ne govorim kao neko ko nema odgovornosti, već kao tadašnji šef Kluba SDA u Skupštini KS”, pojašnjava Konaković.

Iako nema ucjena pojedinih zastupnika u Skupštini KS koji bi željeli "prodati" svoj glas za skupštinsku većinu, Konaković kaže da nikada na takve ucjene ne bi pristao.

Smjenjivali smo i nesposobne kadrove SDA

"Kada smo došli na čelo ove vlade pokazali smo da nas ne zanima nikakva politička pozadina i zaštita loših menadžera. Ljude iz SDA smo mijenjali i slali im budžetsku inspekciju, a Skupštini KS ćemo prezentirati izvještaje koji govore o lošem radu kadrova SDA. Ja sam ponosni član SDA, ali o ovome govorim otvoreno i javno. Sebi smo ukinuli određene komoditete, ukinuli savjetnike, prekovremene sate, bijeli hljeb...", pojašnjava Konaković uz napomenu da je ova vlada jedina u BiH ušla u bolni proces ukidanja komoditeta direktora javnih preduzeća, dekana i drugih funkcionera...

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Premijer KS kaže da se vlada na čijem je čelu obračunala sa pojedincima koji su bili zaštićeni od nekih političkih centara moći.

"Bili su to neki mali koncentrični krugovi, često nevezani za stranke, koji su uživali nevjerovatne komoditete. Oni nisu mogli reagirati na naše poteze jer je javnost bila uz nas, ali sada imamo određene tihe reakcije tih ljudi a sve je eskaliralo na Zakonu o turizmu i Turističkoj zajednici KS", kaže Konaković.

Zakon o turizmu KS usvojen je krajem aprila, a ovo pitanje izazvalo je oštru raspravu među zastupnicima Skupštine KS, a upravo je ovo jedan od razloga zašto je Pecikoza napustio SBB.

Bune se oni kojima su ukinute privilegije

"Pogledajte gdje su nam prihodi o turizma, ko ih ubire, ko tu gubi komoditetet... Oni koji gube komoditet dezinformisali su zastupnike, vršili pritisak na njih, ali i na mene kao premijera. Bilo je strahovitih pritisaka i iz pojedinih struktura SDA, zvali su me da razmislim da li mi to treba... Istovremeno, neki direktori i dekani koji su izgubili privilegiju počeli su nam slati poruke da razmislimo je li reformski put pravi izbor. Mi šaljemo jasnu poruku: ovdje se radi o ljudima koji su godinama imali ogromne privilegije, imali su plate od 4.000 KM do 10.000 KM, imali su regres 2.000 KM, a istovremeno naši prosvjetni radnici rade za 800 KM. Mi smo to ukinuli, samo na prekovremenim satima uštedjeli smo milion KM, ukinuli smo sve komisije... Samo u prvom kvartalu u 2016. uštede na platama su višemilionske i uskoro ćemo prezentirati detaljne podatke. Jednostavno, imamo sistem koji je okoštao i ne trpi bilo kakve promjene", dodaje Konaković.

Pored KS, još nekoliko kantona ima svoj zakon o turizmu dok FBiH još nema ovaj zakon tako da je ova oblast potpuno neuređena. Turisti plaćaju boravišnu taksu koja se ne uplaćuje državi, a Vlada FBiH ne može postići suglasnost o novom zakonu prije svega zbog protivljenja HDZ-a BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Međugorje i Neum jednostavno ne žele da dođu inspekcije, da plate poreze, ali se žale na raspodjelu prihoda. Ne vjerujem da će se na nivou FBiH uskoro postići konsenzus, a mi godišnje trpimo štetu između 5 i 10 miliona KM. Sve odluke Ustavnog suda FBiH ćemo ispoštovati, ali nećemo odustati od ovog zakona i to poručujem svima. Slučajno je predsjednik Turističke zajednice KS ujedno i predsjednik kantonalnog odbora jedne sada opozicione stranke, ali je bilo upita i iz SDA jer vjerovatno neko tamo radi i ima neke komoditete", dodaje Konaković koji vjeruje da je zakon u potpunosti u skladu sa ustavom.

Ako neko smatra da put kojim ide ova vlada nije dobar i pri tome uspije skupiti 18 potpisa, Konaković će prihvatiti smjenu kao legitiman i legalan potez.

"Apsolutno nas ne zanima da li će se neko od moćnika naljutiti. Ako kritična masa misli da treba smijeniti ovu vladu zbog benefita moćnika, onda to prihvatamo. Evidentno, u ovom trenutku želimo poslati poruku da nismo spremni ni za kakav kompromis. Nas ta vrsta podrške ne zanima, a osjetimo provejavanje takve vrste podrške", kaže Konaković.

Odlaskom Ismira Juske Vlada KS je izgubila mnogo, kaže Konaković, ali i dalje hvali rad ministara iz SBB-a.

"Jusko je bio faktor političke stabilnosti jer je njegov autoritet u SBB-u neupitan. Nama takav kalibar treba i na državnom nivou, nadam se da će njegov nasljednik Vedran Mulabdić nadoknaditi njegov odlazak. Zadovoljan sam radom cjelokupne vlade, neki ministri su bolji, ali to je sasvim normalno. Posmatram vladu kao skup individua, ali i kao tim i sve dok ovakvu energiju i odnos prema poslu imaju nema govora o njihovoj zamjeni. Ako osjetimo da neko, zbog ovakvog intenziteta, promijeni odnos prema poslu, nije nemoguće da bude zamijenjen, kao i što je moguće da ja odem", kaže Konaković.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Moja SDA najviše odgovorna i za dobro i za loše

Vlada će nastaviti svoj reformski put iako, kako kaže premijer Konaković, očekuje opstrukcije onih kojima su ukinute privilegije, državnih službenika koji će morati otići nakon 12 godina nerada, dekana i direktora koji su imali bezobrazno visoke plate, zaposlenike Turističke zajednice kojima će također biti ukinute privilegije.

"Ako budemo imali podršku Skupštine KS, a vjerujem da ćemo je imati, onda će to biti velika pobjeda. Ako se nekome ne sviđa ovo što radimo i skupi 18 ruku, onda mi nećemo više biti tu" kaže Konaković uz napomenu da je samokritičnost uvijek dobrodošla.

"Uvijek ću reći da je moja SDA najviše odgovorna za sve dobro i za sve loše sa čim se mi sada borimo", zaključuje Konaković.