BiH
29

Konaković: Ministri iz DF-a su kvalitetni i pošteni, a razlog smjene je nova koalicija

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, rekao je danas, obraćajući se zastupnicima na hitnoj sjednici Skupštine KS, da je rad na dokumentu kojim se smjenjuju ministri iz DF-a jedan od težih dokumenata na kojima je radio.

"Trebalo je naći način kako ga napisati da bude u okviru zakona, a da ne povrijedi ljude koji nisu radili protuustavno i protuzakonito i koji nisu nedostojni svoji funkcije", rekao je Konaković dodavši da su ministri iz DF-a sposobni i pošteni.

Konaković je napomenuo da mu je na raspolaganju bilo nekoliko opcija kako da izvrši rekonstrukciju Vlade KS sukladno dogovoru novih koalicionih partnera SDA i SBB-a.

Konaković je insistirao da se izbjegnu prijašnji scenariji kada su vršene rekonstrukcije vlade na način da bi premijer ministre smijenio jer su kršili ustav i bili nedostojni funkcije koju su obavljali.

"Htio sam da se ne desi ono što se u ovoj sali dešavalo više puta, a to je da se grubo pozovem na Ustav i time eventualno povrijedim ljude koji to nisu zaslužili", rekao je Konaković.

Potrebu za hitnom sjednicom Konaković je opravdao činjenicom da je u toku javna rasprava o budžetu KS i da je sasvim normalno da ministri koji će biti dio vlade pokušaju neka rješenja ugraditi u planirani budžet.

Samer Rešidat, sada već bivši ministar kulture i sporta, rekao je da će DF nastaviti podržavati reformske procese i sve ono što je dobro za KS, a novoj vladi je poželio sreću u daljem radu.