BiH
729

Konaković: Finansirat ćemo rad Roditeljske kuće, nećemo dozvoliti da se zatvori

Klix.ba
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo izdvojit će novac koji je potreban za finansiranje Roditeljske kuće u Sarajevu, u kojoj borave djeca iz drugih kantona koja boluju od karcinoma.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici analizirala izvršenje budžeta, prilikom čega su ustanovljene višemilionske uštede, a dio novca bit će usmjeren za finansiranje Roditeljske kuće tokom naredne godine.

"Ustanovili smo da samo na poziciji plata imamo uštede više od četiri i po miliona KM, a na poziciji materijal i usluge blizu četiri i po miliona. Dakle, uštedjeli smo blizu 10 miliona KM. Priroriteti su vraćanje deficita i starog duga, ali imamo sredstva za finansiranje tekućih sredstava u ovoj godini. Vlada bez problema može izdvojiti cijeli iznos, a rekli su nam da je potrebno blizu 12.000 KM mjesečno i mi smo spremni izdvojiti cjelokupan iznos koji će do kraja ove godine biti uplaćen na račun Udruženja 'Srce za djecu koja boluju od raka FBiH'", potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković za Klix.ba.

Premijer ističe da za situaciju u kojoj se našla Roditeljska kuća ne možemo nikoga kriviti jer je u određenim kantonima ekonomska situacija veoma teška. Kanton Sarajevo je na ovaj način poslao poruku da će pomoći svima kad god je u mogućnosti.

"Ne treba da brinu za 2017. godinu, a do tada bi institucije koje su zajedno sa nama otvarale ovaj humani projekt trebalo da razmišljaju o sistemskom rješenju problema. Nećemo dozvoliti da se Roditeljska kuća ugasi i Vlada će i naredne godine, ukoliko bude potrebno, opet sama i jedina izdvojiti novac", poručio je Konaković.