BiH
0

Konačno rješenje pitanja decertificiranih policajaca

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržalo je sva nastojanja za konačno rješavanje pitanja decertificiranih policajaca potpunom implementacijom predsjedničke izjave UN-a, upozoravajući nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve mjere za zaštitu prava decertificiranih policajaca, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.

Navodi se da je na inicijativu i traženje Udruženja decertificiranih policajaca FBiH i RS-a, a uz podršku Vijeća ministara BiH i Ureda visokog predstavnika (OHR), Vijeće sigurnosti UN-a 30. aprila prošle godine donijelo predsjedničku izjavu kojom je dalo konačan i neopoziv odgovor u vezi s decertificiranim policajcima.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 24. maja prošle godine upoznato o predsjedničkoj izjavi i prijedlogu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o načinu rješavanja ovog problema, kada je i usvojena odluka o formiranju monitoring tima. Ovaj tim je u roku od 20 dana trebalo da pripremi akcioni plan za realizaciju predsjedničke izjave UN-a.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice podsjećaju da je akcioni plan sačinjen, ali je u toku priprema za njegovo usvajanje, na osnovu mišljenja predstavnika OHR-a, predloženo drugačije rješenje.

Tako je na sjednici Vijeća ministara BiH 28. juna prošle godine donesen zaključak prema kojem predsjedničku izjava UN-a treba dostaviti vladama entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH s kopijama pisama zamjenika visokog predstavnika od 6. i 22. juna 2007. godine, kojim se objašnjava kako i na koji način treba biti implementirana predsjednička izjava UN-a.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je svim nadležnim vladama i institucijama 10. juna 2007. godine dostavilo predsjedničku izjavu radi implementacije, saopćeno je.