Upravni odbor UIO BiH
0

Konačno dogovorena podjela novca od akciza na gorivo

Sarajevo-x.com
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju auto puteva.

Prema toj odluci 10 % prikupljenih sredstava ostaje na posebnom podračunu Jedinstvenog računa i služiće za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele. Od ostalih 90 % prikupljenih prihoda, Federaciji BiH će pripasti 59 %, Republici Srpskoj 39 % i Distriktu Brčko 2 %.

Ovako formirani koeficijenti će se primjenjivati do donošenja akta o konačnoj metodologiji raspodjele prihoda od putarine.

Podsjećamo, posebna putarina u iznosu od 0,10 KM po litri derivata uvedena je novim Zakonom o akcizama u BiH, koji je u primjeni od 01.07.2009. godine. Od početka primjene Zakona na posebnom podračunu Jedinstvenog računa po osnovu putarine je prikupljeno 55 miliona KM. Ova sredstva će Uprava za indirektno oporezivanje BiH rasporediti već sutra prema gore spomenutoj odluci.

Upravni odbor UIO je na današnjoj sjednici usvojio i prijedlog Odluke o usaglašavanju i utvrđivanju Carinske tarife BiH za 2010. godinu.

Upravni odbor UIO je takođe donio zaključak da se Savjetu ministara BiH pošalje dopis kojim se traži da Savjet ministara BiH hitno imenuje direktora Uprave za indirektno oporezivanje zbog važnosti poslova koji su u nadležnosti ove institucije. Podsjećamo, Upravni odbor UIO, kao komisija za izbor direktora UIO, je već početkom ove godine listu uspješnih kandidata proslijedio Savjetu ministara BiH, koji je nadležan za imenovanje direktora Uprave.