Haški tribunal
0

Konačna presuda Rasimu Deliću će biti izrečena

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Apelaciono vijeće Tribunala u Haagu odlučilo je da je "u interesu pravde" da se žalbeni postupak u slučaju preminulog Rasima Delića nastavi, nakon čega će biti donesena konačna presuda, saznaje BIRN - Justice Report.

"Delićev sin je tražio da nastavi odluku svog oca da iskoristi pravo žalbe na osuđujuću presudu. Uzimajući u obzir da je postupak u poodmakloj fazi, ovo može imati minimalan utjecaj na suprotnu stranu i trošenje sredstava. Svi ovi faktori su zadovoljili kriterije interesa pravde", navodi Apelaciono vijeće u svojoj odluci i naglašava da su žalbeni podnesci u Slučaju Delić već predati, te je završena usmena argumentacija.

Rasim Delić, bivši komandant Glavnog štaba Armije Republike BiH, umro je 16. aprila 2010. godine.

Delića je u septembru 2008. godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) prvostepenom presudom osudio na tri godine zatvora jer nije preduzeo “nužne i razumne mjere" da spriječi ili kazni zločine koje su u julu i augustu 1995. godine počinili njegovi potčinjeni na području srednje Bosne.

Obje strane su se žalile na ovu presudu, te je u januaru 2010. godine pred Apelacionim vijećem Tužilaštvo zatražilo da Delić bude osuđen na sedam godina, dok je Odbrana tražila da bude oslobođen.

Nakon smrti Rasima Delića nastavak žalbenog postupka zatražila je njegova Odbrana, koju je za to ovlastio sin optuženog.

"Za razliku od suđenja, gdje smrt optuženog znači da se postupak ne može nastaviti, jer optuženi ne može davati instrukcije svojoj Odbrani i jer bi bilo pogrešno osuditi umrlu osobu, pozicija je potpuno drugačila u žalbenom postupku. Generala Delića je Sudsko vijeće već osudilo, i on je već obilježen kao ratni zločinac. Ako se ne dozvoli da se njegov žalbeni postupak nastavi, onda je njemu i njegovoj porodici uskraćena svaka prilika da očisti svoje ime od velike nepravde", navodi se u zahtjevu Odbrane.