Ratni zločini u Zvorniku
0

Konačna presuda Lazareviću i ostalim 15. septembra

FENA
Na kraju obnovljenog suđenja četvorici optuženih za ratne zločine počinjene u Zvorniku njihove odbrane su u završnim riječima istaknule kako smatraju da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje utvrdilo navode optužnice te da bi oni trebalo da budu oslobođeni, prenosi BIRN.

Nakon što je saslušalo završno izlaganje Tužilaštva BiH i odbrana, Apelaciono vijeće je zakazalo izricanje konačne presude za 15. septembra.

Branioci optuženih istaknuli su da tužilaštvo u obnovljenom procesu nije uložilo nijedan novi dokaz i Apelacionom vijeću su sugerirali da ne pokloni vjeru u iste iskaze svjedoka na kojima se temeljila prvostepena presuda koju je Sud BiH ranije odbacio.

Sud BiH je u septembru 2008. nepravosnažno osudio Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića, bivše pripadnike rezervnih snaga Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Zvorniku, na ukupno 27 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila. Apelaciono vijeće Suda BiH je u septembru 2009. prihvatilo žalbe odbrana te ukinulo presudu i odredilo održavanje ponovnog suđenja.

Državno tužilaštvo tereti optužene za učešće u premlaćivanju zatočenika u objektima Opštinskog prekršajnog suda i preduzeća "Novi izvor" u Zvorniku od maja 1992. do marta 1993. godine. Lazarević, bivši zamjenik nadzornika zatvoreničkih centara, prvostepenom presudom je osuđen na deset godina zatvora, Stanojević, bivši stražar, na sedam, a Marković i Ostojić, također nekadašnji stražari, na po pet godina zatvora.

Tužilaštvo BiH je završnu riječ iznijelo 31. augusta, kada je od Apelacionog vijeća tražilo da četvoricu optuženih proglasi krivim po svim tačkama optužnice.