Poziv strankama da poštuju Zakon
19

Komunalni redari u KS uklanjaju nelegalno postavljene plakate

Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Park" i "Rad" i dalje dostavljaju kantonalnim inspektorima na nadležni postupak službene zabilješke i fotografije, kao dokaz nelegalnog plakatiranja političkih subjekata na području Kantona Sarajevo.

Prema informacijama kojima raspolaže Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije, KJKP "Rad" do sada je uklonilo 60 % bespravno postavljenih plakata.

Osim ovog preduzeća, po rješenju komunalnih inspektora postupilo je i KJKP "Park", koje je u saradnji sa općinskim inspektorima, uklonilo sve slobodnostojeće reklamne panoe sa javnih zelenih površina u općinama Novi Grad, Ilidža i Vogošća, navodi se u saopštenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Direkcija za puteve KS također je obavijestila Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije da je, postupajući po njihovom rješenju, uklonila 31 bespravni reklamni pano, koji su bili postavljeni u cestovnom pojasu, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, određeni broj političkih subjekata je izvršio zakonsku obavezu i uklonio vlastite panoe, a oni koji nisu, pozivaju se da to učine i na taj način izbjegnu sankcije propisane zakonima koji regulišu ovu oblast. Podsjetimo, visina novčane kazne prema Zakonu o komunalnoj čistoći KS kreće se od 500 do 3.000 KM za pravna lica, od 200 do 700 KM za odgovorna lica, 500 KM za fizička lica, a za građane od 10 do 500 KM. Protiv svih političkih stranaka koje ne postupe po rješenju, prema Zakonu o inspekcijama u FBiH, bit će izdati prekršajni nalozi zbog neizvršenja rješenja, kojim je predviđena novčana kazna u visini od 1.000 do 10.000 KM za pravno lice i od 200 KM do 500 KM za odgovorno lice.

U cilju zaštite javnog interesa u komunalnoj djelatnosti inspektori odmah po prijemu službenih zabilješki poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti, na način da donose rješenja o uklanjanju bespravih plakata, podnose prekršajne naloge, kao i zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, a ove procedure još su u toku, kaže se na kraju u saopštenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.