Sindikat komunalaca
0

"Komunalni radnici u FBiH u recesiji od 2001. godine"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Komunalni radnici u Federaciji BiH u recesiji su od 2001. godine, od kada smo zaključili prvi Kolektivni ugovor koji se ne provodi, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH Rifat Mahmutović.

On je pojasnio kako komunalni radnik u FBiH konstantno od 2001. godine dobija platu manju od 20 do 40 posto od plate predviđene Kolektivnim ugovorom.

Upravo su položaj komunalnih radnika i načini za njegovo poboljšanje centralne teme danas organiziranog Četvrtog kongresa Sindikata komunalne privrede u FBiH, koji broji 10.000 članova.

Na Kongresu je istaknuto kako je recesija komunalne radnike, koji obavljaju najteže i najprljavije poslove, pogodila još 2001. godine.

Najčešće opravdanje za ovakav položaj komunalaca su cijene kolmunalnih usluga, koje nisu ekonomske. Zbog toga sva preduzeća posluju sa gubitkom i te gubitke knjiže na teret umanjenja kapitala preduzeća.

Stoga je ovaj kongres, kako ističe Mahmutović, prilika da se čuje i glas radnika u komunalnoj privredi i iznesu njihovi problemi.

Na Kogresu je usvojena rezolucija koja predviđa aktivnosti koje organi organi Sindikata trebaju poduzeti na poboljšanju položaja komunalnih radnika.

Kongresu prisustvuje više oko 140 delegata iz cijele FBiH, te gosti sindikata komunalaca iz devet država.

Komunalci su punopravni članovi svjetske i evropske sindikalne centrale javnih službi, kao dio sindikalno najbolje organiziranih radnika.