BiH
0

Komunalna preduzeća u RS-u u milionskim gubicima

FENA
Banja Luka (Foto: Sarajevo-x.com)
Banja Luka (Foto: Sarajevo-x.com)
Većina komunalnih preduzeća u Republici Srpskoj (RS) "grca" u gubicima i neophodne su mjere da bi se ona reorganizirala da li kroz otpis dugova, njihovo "pretvaranje" u akcije u kapitalu ili reprogram dugova.

"Stanje u oko 95 komunalnih preduzeća u RS-u nije sjajno i morat ćemo se dobro pozabaviti rješenjem tog problema da ne bismo došli u situaciju da te firme ne mogu pružati usluge građanima, u vodosnabdijevanju, toplifikaciji i slično", kazao je predsjednik Saveza gradova i općina u RS-u Dragoljub Davidović navodeći da bi zadnja mjera, koju sigurno ne treba poduzimati, bio stečaj tih "gubitaša".

On kaže da je neophodno utvrditi način kako da se ova preduzeća osposobe da budu održiva, ali ne samo kroz povećanje cijena usluga.

Iako nema tačan podatak o dugovima svih komunalnih preduzeća, Davidović je na pres-konferenciji nakon tematske sjednice Vlade RS-a na kojoj je razmatrana informacija o provođenju Zakona o prijenosu prava svojine na kapitalu RS-a u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave, naveo primjer banjalučke Toplane čiji akumulirani gubitak iznosi oko 53 miliona maraka.

Slično je i u drugim općinama, a samo četiri komunalna preduzeća u Prijedoru imaju "minus" od oko 35 miliona maraka.