Jezero Perućac
0

Komunalna preduzeća KS pomažu u potrazi za skeletnim ostacima

FENA
Komunalna javna preduzeća iz Sarajeva angažirat će oko 50 radnika koji će pomoći istražiteljima Instituta za nestale osobe BiH u potrazi za skeletnim ostacima ubijenih Bošnjaka u drinskom jezeru Perućac.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović informirao je danas premijera Kantona Sarajevo (KS) Besima Mehmedića i direktore javnih komunalnih preduzeća GRAS, "Pokop", "Rad" i "Park" o tehničkim detaljima vezanim za angažiranje djelatnika tih preduzeća i naglasio da je u ovom slučaju vrijeme ključni faktor jer je za potragu za skeletnim ostacima iskorišteno ispuštanje hidroakumulacije Bajina Bašta,a koje će trajati još oko sedam dana. Nakon toga doći će do ponovnog punjenja jezera koje će trajati narednih desetak dana.

"Već znamo da naš zadatak nećemo uraditi onako kako bismo to željeli jer je ogromna razuđenost posmrtnih ostataka. Radi se o 58 kilometara s desne i isto toliko kilometara s lijeve strane obale jezera Perućac na potezu između mosta u Višegradu do HE i turbine Bajina Bašta“, kaže Mašović.

U dogovoru s Mašovićem djelatnici komunalnih preduzeća bit će radno angažirani najmanje tri dana počevši od 4. augusta, a uz stručni nadzor radit će na pretraživanju terena, koji je uglavnom pjeskovito i muljevito tlo, na kojem se pretpostavlja da su posmrtni ostaci Bošnjaka koji su 1992. godine ubijani i bacani u jezero. Pretpostavlja se da su skeletni ostaci na dubini deset do 15 cm, a neki su i površinski vidljivi.

Po Mašovićevim riječima, u tim aktivnostima nije potreban veliki fizički napor, ali je potrebno "što više očiju da uoče skeletne ostatke i ruku da ih što prije izvade".

U pratnji ekipa bit će sanitetsko vozilo jer postoji potencijalna opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstava i zmija (poskoci i šarke).

Današnji sastanak sazvan je na inicijativu Vlade KS-a u namjeri da što efikasnije pomogne u pronalasku skeletnih ostataka u jezeru Perućac, a nakon apela za pomoć Instituta za nestale osobe BiH.

Premijer Mehmedić naglasio je da će djelatnici javnih komunalnih preduzeća od 4. do 6. augusta autobusima GRAS-a odlaziti do Višegrada gdje je zasad zborno mjesto istražitelja, a vraćat će se na kraju radnog dana u Sarajevo oko 17 sati.

Prema dogovoru s Mašovićem, sa sobom će ponijeti alat (motorne pile, lagane motike) i adekvatnu radnu odjeću, dok će im hranu i osvježenje osigurati Vlada KS-a.

Mašović kaže da bi im za radove dobrodošao bager što je zatraženo od Ministarstva odbrane BiH, te da rad ekipa dodatno usporava otpadni materijal (plastične flaše) i blato. Nakon incidenta (pucnji na članove ekipe) koji se nedavno dogodio, istražitelji rade uz policijsko osiguranje na obje obale, a povremeno su s njima i ekipe DGS-a.

Prema raspoloživim podacima, više od 1.000 osoba s područja Višegrada vode se kao nestali. Prije deset godina, u mjestu Slap (22 km nizvodno od Višegrada gdje su se dešavale likvidacije) pronađeno je 126 posmrtnih ostataka koje su ljudi iz Slapa i Žepe iznosili iz jezera, na mjestu gdje ono ima manji tok.

Na lokalitetu jezero Perućac je angažirano 12 istražitelja, a otežavajuće je što se uglavnom pronalaze ostaci ljudskih tijela koji su raštrkani na razne strane. Forenzičari su, pregledom skeleta na mjestu događaja, dosad potvrdili starost i spol nekoliko žrtava (desetogodišnji dječak i starije žene).

"Ovo je vjerovatno posljednja prilika da se tijela Bošnjaka izvade iz jezera Perućac“, kazao je Mašović i, uime Instituta i porodica nestalih, zahvalio Vladi KS-a za brzo djelovanje.