BiH
171

Komšiću priznanje instituta IFIMES-a za doprinos stabilnosti i miru

FENA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić jedan od dobitnika priznanja Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Kako je saopćeno iz ove organizacije, na svečanosti koja će naredne sedmice biti održana na Bledu, u Sloveniji, Komšiću će biti uručeno priznanje za poseban doprinos stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu.

Osim Komšića, ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle dobit će priznanje "Svjetska pozitivna ličnost sa područja vanjske politike 2012.", generalni sekretar Arapske lige Nabil El-Araby priznanje “Svjetska ličnost 2012.”, te Hannes Swoboda, zastupniku u Evropskom Parlamentu, predsjednik Skupine naprednog savezništva socijalista i demokrata u EP, priznanje “Najprepoznatljiviji evropski političar na zapadnom Balkanu”.

Ambasadoru Jean-Paulu Carteronu, utemeljitelju i predsjedniku Crans Montana Foruma, bit će uručeno priznanje za životno djelo.

Priznanja će laureatima uručiti počasni predsjednik Instituta Stjepan Mesić, predsjednik Savjetodavnog odbora Budimir Lončar, potpredsjednik Savjetodavnog odbora Zoran Živković, članica Savjetodavnoga odbora Jadranka Kosor i direktor instituta Bakhatyar Aljaf.

Događaju će pored vodstva instituta sudjelovati brojni političari, privrednici i ličnosti iz javnog života iz Slovenije i država Balkana i Bliskog istoka.

Uvodne riječi će izložiti direktor Instituta Zijad Bećirović, a pozdravni govor održat će Craig T. Smith, predsjednik Savjeta instituta.

U kulturnom programu nastupit će doajen slovenskoga filma glumac Demeter Bitenc.