BiH
0

Komšićevi susreti na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a

FENA
Delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, učestvovala je na otvaranju 64. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a koje je obilježeno snažnim i općeprihvaćenim govorom američkog predsjednika Baracka Obame.

Pored učešća u generalnoj debati, Komšić intenzivno razgovara s liderima drugih zemalja, prije svih onih država koje još nisu dale podršku BiH za izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Tokom prijepodneva Komšić se susreo s predsjednicima Kipra i Togoa. Kiparski predsjednik Demetris Hristofijas pozdravio je inicijativu BiH za razvijanjem svestranijih odnosa dviju evropskih zemalja i rekao da je Kipar ratificirao sporazum BiH s EU o asocijaciji i kooperaciji te naglasio da će Kipar glasati za BiH prilikom izbora u VSUN-a.

Istakao je da je bio vrlo blizak Titovoj Jugoslaviji i njegovom djelu, kojim se inspirirao te da podržava sve aktivnosti u regiji zapadnog Balkana, kao i da svoju zemlju vidi bliskom tim zemljama te da se raduje napretku BiH i njenom kapacitetu da postane i značajniji međunarodni subjekt.

Obrazložio je stajališta svoje vlade u odnosu na proces ujedinjenja otoka, rekao da intenzivno razgovara s turskom i kiparskom zajednicom te da se nada napretku ka konačnom rješenju.

Pozvao je Komšića da službeno posjeti Kipar i rekao da će njegova zemlja podržati evropsku orijentaciju BiH.

Predsjednik Republike Togo Faure Essozimna Gnassingbé je rekao da Togo prihvata da se odmah uspostave diplomatski odnosi dviju zemalja i naglasio da će Togo glasati za izbor BiH među nestalne članice VSUN-a.

Togoanski predsjednik je istakao da su s bolom pratili događaje u BiH i da ih veoma raduje što je BiH izašla na svoj put, što predstavlja veoma pozitivan primjer i angažman i međunarodne zajednice.

Dodao je da je dobrodošlo da BiH u UN-u da svoj doprinos kroz djelovanje u VSUN-u, da je obradovan i da podržava principe koje je o djelovanju BiH u UN-u izložio predsjedavajući Komšić i da vjeruje da će se postepeno razvijati odnosi dviju zemalja u raznovrsnim oblastima.

Službeno je pozvao predsjedavajućeg Komšića da posjeti Togo i naglasio da njegova zemlja s BiH ima kontakte i putem Pokreta nesvrstanih zemalja, Afričke unije i OIC-a, u kojima BiH ima posmatrački status.

Zaključeno je da se diplomatskim putem dovrše pripreme za potpisivanje dokumenta o uspostavi diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Komšić se u New Yorku sastao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom i zahvalio Ukrajini što je donijela odluku da podrži kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Razgovarano je o i unapređenju bilateralnih odnosa i zajedničkom euroatlantskom putu dviju zemalja. Ukrajinski predsjednik pozvao je Komšića da, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva i na čelu delegacije BiH, u narednih mjesec do dva službeno posjeti Ukrajinu.

Predsjednik Ukrajine predložio je svestranije odnose dviju prijateljskih evropskih zemalja koje teže istim ciljevima, sugerirao je da se uz posjetu predsjedavajućeg Komšića organizuje i ekonomski forum privrednika, da se to iskoristi za podsticanje saradnje univerziteta, povezivanje lokalnih i regionalnih zajednica dviju zemalja, produbljivanje odnosa između ministarstava odbrane na liniji potpisanog memoranduma i razvijanje vojnotehničke saradnje.

Komšić i Juščenko razmijenili su mišljenja i o drugim temama, posebno potrebi povećanja i kvalitetnijih odnosa u ekonomskom domenu.

Predsjedavajući Komšić u New Yorku se sastao i s Harisom Alibašićem, predsjednikom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, najmnogobrojnije asocijacije udruga bh. dijaspore na američkom kontinentu.

Razgovarano je o aktivnostima ove probosanske asocijacije, njhovom preokupiranošću aktualnom situacijom u BiH, aktivnostima na unapređenju američko-bosanskohercegovačkih veza te animiranja nove američke administracije da ostane aktivni činilac u dovršavanju projekta stabilizacije BiH i otvaranja novih perspektiva za našu zemlju.

Alibašić je, uime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, zahvalio predsjedavajućem Komšiću za sve napore, jasne stavove i vrlo aktivan odnos očuvanju BiH, kao zemlje čije su najviše vrijednosti u multikulturalnom, multikonfesionalnom i multietničkom izrazu, ali i jačanju prava svakog građanina BiH, kao pojedinca, s najvišim evropskim standardima.

Predsjedavajući Komšić večeras će prisustvovati prijemu koji, u čast šefova država koji učestvuju na 64. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, organizuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, saopćeno je iz Komšićevog ureda.