Boris Tadić
0

"Komšićeve izjave su više nego opasne"

SRNA
Boris Tadić (Foto: Arhiv)
Boris Tadić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o podršci integritetu Srbije bez Kosova "traži razjašnjenje" svih članova Predsjedništva BiH, kako bi Srbija znala sa kakvom politikom BiH može da računa.

Tadić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da svaka izjava u regionu danas predstavlja političko djelo i da su izjave poput Komšićeve "više nego opasne".

"Srbija će voditi stabilnu politiku i neće reagovati hitro i nepromišljeno na takvu vrstu izjava. Srbija i dalje iskreno i otvoreno podržava  integritet BiH", naglasio je Tadić.  

Međutim, poručio je predsjednik Srbije, ova izjava nesumnjivo traži razjašnjenje, kako samog Komšića, tako i svih članova Predsjedništva BiH  kako  bi Srbija znala sa kakvom politikom BiH u budućnosti može i mora da računa. 

Tadić je,  sa druge strane,  ponovio da Srbija poštuje sve tačke Dejtonskog sporazuma što podrazumijeva postojanje i tri naroda, kao legitimnih političkih činilaca, i dva entiteta i poručio da su "to parametri od kojih Srbija ne odustaje".

Dodik je istakao  da Komšićeva izjava nije zvanični stav BiH, nego da je njegova, kako je naveo, lična cinična izjava. 

"To govori o ne toliko o odnosima BiH i Srbije,  koliko o odnosima unutar BiH i  jasno je na koji način je teško djelovati u takvim uslovima", rekao je Dodik.