BiH
0

Komšić: Zašto štrajk 6. aprila?

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i niz drugih zvaničnika položili su danas cvijeće pred Vječnom vatrom u povodu Dana grada Sarajeva, kojim se obilježava oslobođenje grada od fašista u II svjetskom ratu i početak opsade grada u ratu 1992./1995.

Događaj je, međutim, bio zasjenjen paralizom saobraćaja u gradu zbog štrajka Gradskog saobraćaja (GRAS).

Član Predsjedništva Komšić, i sam učesnik ratnih zbivanja u gradu 1992./1995. zbog čega je odlikovan "Zlatnim ljiljanom", izjavio je za Fenu da su mu osjećaji danas pomiješani, posebno zbog štrajka GRAS-a.

  • Pitam se zašto štrajk baš 6. aprila, rekao je Komšić.

On kaže da se danas sjeća tih dana s početka aprila 1992. i svega što se tada dešavalo, šta smo tada mislili, o čemu smo razmišljali.

  • Sjećanje se onda vraća na one lijepe, sretne dane kada su nas škole vodile na Spomen-park Vraca koji je sada u očajnom stanju, rekao je Komšić.

Uprkos pomiješanim osjećajima, Komšić je rekao da se ipak osjeća lijepo jer sve više ljudi svake godine dolazi pred Vječnu vatru, na Kovače i druga značajna mjesta.

  • Na Vraca, doduše, nešto manje, ali držim da je to rezultat čudnog i nakaradnog odnosa aktualne vlasti prema Spomen-parku Vraca i svemu što on znači - borbu protiv fašista iz II svjetskog rata i modernih fašista s kraja 20. stoljeća. On znači jednu opomenu da se ne smijete nikad toliko opustiti i uspavati da pomislite da je fašizam gotov i da se ne može izroditi u nekom novom obliku, kazao je on.

Član Predsjedništva Silajdžić, prisjećajući se početka rata 1992. godine naglasio je da su građani Sarajeva i BiH bili primorani da se brane.

  • Odbranili smo se, ali s velikim žrtvama, poručio je on.