Istanbul
0

Komšić zahvalio islamskim zemljama na podršci

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine na jubilarnom 25. zasjedanju Stalnog komiteta za ekonomsku i poslovnu saradnju (COMCEC) Organizacije islamske konferencije (OIC).

Tokom samita, predsjedavajući državnog Predsjedništva obratio se skupu kojem je prisustvovao veliki broj šefova država i premijera te se, uz čestitku za 25 godina postojanja i rada COMCEC-a, zahvalio na podršci koju su zemlje članice Organizacije islamskih zemalja pružile našoj zemlji u najtežim vremenima, kao i na podršci BiH prilikom nedavnog izbora za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2010-2011 godinu.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina kao članica Organizacije islamske konferencije u statusu posmatrača od 1994. godine, predsjedavajući Komšić je predložio nove oblike ekonomske saradnje sa našom zemljom, što se prvenstveno odnosi na više oblike ekonomske saradnje, te pozvao investitore iz zemalja OIC-a na ulaganja, posebno u velike infrastrukturne projekte, izgradnju i eksploataciju energetskih resursa koji nude sigurne profite za investitore, proizvodnju zdrave hrane i flaširane vode, metaloprevađivačku industriju, drvoprerađivačku industriju i turizam.

Predsjedavajući Komšić iskazao je očekivanje da će u budućnosti sve više dolaziti do izražaja saradnja između zemalja članica OIC-a i BiH na tržišnim osnovama i u obostranom ekonomskom interesu.

Tokom boravka u Istanbulu predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se i sa turskim predsjednikom Abdullahom Gülom.

S obzirom da se tokom boravka predsjedavajućeg Komšića u Istanbulu održavao i sastanak Kontakt grupe OIC-a za BiH, navodimo da je tokom boravka u Istanbulu predsjedavajući Komšić, u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH, učestvovao samo u radu 25. zasjedanja Stalnog komiteta za ekonomsku i poslovnu saradnju (COMCEC) Organizacije islamske konferencije (OIC), te da nije učestvovao u bilo kakvim drugim diplomatskim aktivnostima, a posebno ne u aktivnostima vezanim za rad navedene Kontakt grupe.